Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Kazan kaynıyor

Yerel seçim kazanı kelimenin tam anlamıyla kaynar durumda.
Özellikle CHP İzmir'de tam anlamıyla bir aday patlaması yaşanıyor.
AK Parti'de yerel seçim süreci daha sessiz ve derinden şekilleniyor. CHP açısından bakıldığında, şimdilik bir ön seçim süreci yaşanmayacağı giderek netleştiği için, tüm ilçelerde bu kadar çok aday adayının olması bir avantaj mı? Evet çok sesliliğin, çok sayıda renkli ismin bulunması, başta bir avantaj gibi görünse de, adayların belirlenmesinde ister istemez bir merkeziyetçilik öne çıkacağı için; seçim süreci yaklaştıkça, CHP içindeki küskünlükler de artacaktır.
CHP'nin bu küskünlükleri azaltmasının tek yolu, kendi parti teşkilatının, toplumun, ortak güven ve liyakat sınırına oturmuş kişileri, aday olarak belirleme başarısıyla mümkün.

AZİZ BEY ETKİLİ OLUR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, yeniden büyükşehir adayı olup olmayacağı henüz netleşmiş değil. Aziz Bey'in adaylıkla ilgili tercihi, CHP'nin tüm ilçelerindeki siyasi şekillenmeyi belirleyecektir. Aziz Bey'in kendi isteğiyle aday olmaması halinde de, tercihlerinin CHP üzerinde etkin olacağı açık. Aziz Kocaoğlu'nun aday olmaması halinde, CHP'de öne çıkan isimlerin başında Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan geliyor.
İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın, her ne kadar adaylıkla ilgili yorum yapmasa da, büyükşehir adaylığı konusunda istekli olduğu, ancak gelişmeleri gözlemlediği belirtiliyor.
Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, kendi kurduğu proje merkezinin önerdiği projelerle, başkan adaylığı konusunda bir iddia geliştirmeye çaba gösteriyor. Ama bunun siyasi anlamda doğru ifade edilebilmesi için, işin Ege Koop çerçevesinden çıkarılıp, aday adaylığı ilanı zorunluluk gibi duruyor. Aslan'ın eylül ayında CHP'den Büyükşehir aday adaylığını açıklayacağı vurgulanıyor.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın da, bir açıklama yapmasa bile, Mehmet Ali Susam'ın tutumuna benzer çizgide durduğu, büyükşehir için siyasi çevrelerde yoklamalar yaptığı, kulislere yansıyanlardan. Ayrıca isimleri çok dar çevrelerde konuşulan, sürpriz aday adayları da var.
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın da, büyükşehire aday olabilmek için çaba gösterdiği biliniyor. Yine CHP İzmir Milletvekili Birgün Ayman Güler, büyükşehir başkanlık düşünü kuranlardan. Her ne kadar avantajlı ve güçlü gibi görünse de, aslında sayılan bu aday adayları arasında, İzmir'i çok az tanıyan isimlerinden. Bu da kendisi için dezavantaj. Sonuçta İzmir'in CHP'deki siyasi tablosunun belirleyicisi, Aziz Kocaoğlu'nun tercihi olacak. Ayrıca sürprizlerle dolu İzmir CHP'de, aday isimlerinin tahminen Şubat ayı ortalarında Yüksek Seçim Kurulu'na bildirileceği son tarihe kadar, her an, her şey değişebilir.

HER ŞEY DEĞİŞEBİLİR

AK Parti'ye gelince, yerel seçim kazanı kaynarken, daha dingin görüntü veriyor. Aday isimlerinin büyükşehir dahil, 12 Ekim'de ilan edileceği söyleniyor, ama bu tarih değişebilir. Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın İzmir Büyükşehir Başkan adayı olacağı, bugüne dek çok konuşuldu. Kanımca Binali Yıldırım'ın, yorgun bir görüntü yansıtan Kadir Topbaş yerine, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olma ihtimali çok daha güçlü. Çünkü İstanbul, AK Parti için siyaseten büyük önem taşıyor. Başbakan Erdoğan'ın en çok güvendiği isimlerin başında gelen Binali Yıldırım'ın, İstanbul'da aday gösterilme ihtimali çok yüksek. İzmir için konuşulan isimler arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Petkim CEO'su Kenan Yavuz da var. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, bir sohbetimizde, büyükşehirler için bir isim havuzu oluşturduklarını, bu isimlerin üç farklı araştırma şirketiyle test edildiğini vurgulamıştı. Kanımca AK Parti'de, İzmir için bu isim havuzundan üç araştırma şirketinde de, kim önde çıkıyorsa; o kişi büyükşehir adayı olacaktır.
Bu isim, çok sürpriz bir isim de olabilir... Hiç şaşırmamak gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA