Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İzmir Akdeniz Akademisi

Şu an için, İzmir'in kısır sayılabilecek; sık sık 'gündelik siyasete' alet edilen gündeminde, bir konu yeterince önemli yer almamış olabilir. Ama 'önemli olan' ile 'değerli olanın'; zaten sürekli birbirine karıştırıldığı, birbiri ile yarıştırıldığı gündelik hayat arenasında; bazı şeylerin yeterince iyi algılanmaması, onların değersiz ve kalıcı olmadığını göstermez.
Örneğin, önceki gün Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açılış töreni gerçekleştirilen, kenti Akdeniz'in lider kentlerinden biri yapmak hedefiyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan İzmir Akdeniz Akademisi'ni hem çok önemli hem de çok değerli buluyorum. Bu akademinin kurulması yolunda atılan ilk adım, 2009 yılında bilim, sanat ve kültür insanlarının katılımıyla yapılan, İzmir Kültür Çalıştayı'nın sonucunda şekillenmişti.
İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli hem çalıştay sırasında hem de sonrasında; İzmir'in "Akdeniz" kimliğini öne çıkarmanın önemine değinmişti. Bu sürecin koordinasyonuna Ali Sabuktay da çok ciddi emek verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projenin önemini ve değerini sahiplenip, öncülük yapma rolünü üstlenince; ortaya İzmir Akdeniz Akademisi'ni kurma fikri çıkmıştı. Süreç, bu doğrultuda örgütlenmişti. İzmir Akdeniz Akademisi'nin değeri, eğer işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirirse, önümüzdeki günlerde çok daha iyi anlaşılacaktır.

TARİHSEL MİRAS

Akademi, 'Akdeniz'in kültür, sanat, tasarım kenti İzmir' hedefinin yaşama geçmesini sağlayabilecek bir zemin oluşturmak üzere yola çıktı. İzmir'in yaşam kalitesinin artırılarak, 'tarihi ve kültürel zenginliklerinin' her alanda daha fazla öne çıkması, İzmir Akdeniz Akademisi'nin temel dertlerinden biri olacak. Elbette Akademi, İzmir'in tarihselliğinin Akdeniz bakış açısıyla yeniden yorumlanması için ciddi bir kapı açacak. İzmir'in daha yaratıcı bir kent, bir tasarım kenti olabilmesinin yollarını teşvik edecek. Bu konuda, çeşitli stratejiler ve uygulamalar gerçekleştirecek.
Akademinin dertlerinden biri de, kentin gelişme sürecinde; çevre ve sürdürülebilirlik ortak paydasında hareket etmek. Bu nedenle, İzmir Akdeniz Akademisi bünyesinde 'tarih, tasarım, kültür-sanat ve ekoloji birimleri' kuruldu. Akademi, bu alanlarda İzmir'in Akdeniz'in en önemli cazibe merkezlerinden biri olmasına yönelik çalışacak. İzmir'in 'küresel, yaratıcı, marka bir şehir olarak' konumlanması noktasında; bu yönde strateji geliştirilmesinde; İzmir Akdeniz Akademisi'nin rolü eğer iyi kullanılırsa, çok etkin olabilecektir.

YENİ BİR UFUK

EXPO 2020'yi düzenleme hakkı kazanılırsa, Akdeniz Akademisi'nin varlığı da İzmir'in tanıtımında iyi bir fırsat olarak öne çıkar. İzmir Akdeniz Akademisi, konumlanmasını tarihsel kökleriyle buluşturup; iyi yorumlayabilir ve kendisine doğru yol açarsa; Türkiye için İzmir'den Akdeniz'e yeni ufuk çizen bir kimlik stratejisinin oluşumuna katkı koyabilir. Sonuçta Akdenizlilik kavramı; farklı yerel coğrafya ve birbirinden farklı kültürlerin karmasını simgeleyen; ama canlı, yaşayan bir bütün. Bu tablo içinde, İzmir'in bir Akdeniz kenti olarak anlamlı bir yer alması, çoktan gerekiyordu; hatta gecikmiş bir durum. İşte Akdeniz Akademisi, kentin tüm aktörlerini kucaklayarak; İzmir için üreterek, gündelik siyasetten arındırılmış, uzun vadeli bir siyasi sosyolojik anlayışla, kentin geleceğine hizmet eden demokratik, katılımcı kurum olabilir. Doğru strateji, bir yandan İzmir'i küresel kentler arasına sokarken, zengin tarihsel mirasının gölgesi altında; Akdeniz'de tasarım, kültür-sanat, ekoloji alanında lider bir kent haline getirebilir. İzmir bunu çoktan hak etmiş bir şehirdir. Akdeniz Akademisi fikrini yaratanları ve buna sahip çıkıp, öncülük yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA