Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İhtiyarlık, kaç yaşında başlar?

Yazıya başlamadan önce tüm okurlarımızın bayramını kutlayalım. Dileriz bayram, ülkemize ve bu muhteşem ülkenin tüm yurttaşlarına, iyilikler, güzellikler ve barış getirir...
Bayram günü yazılan yazılar, genelde gündemden uzaktır. Çünkü sevgili okurlar da haklı olarak; zaten sıkıcı olan, insanı bunaltan, bazen sorunlar yumağına dönüşen gündemin havasından uzaklaşmak ister. Biz de bu geleneğe uyalım.
Yaşları ilerlemiş ama ruhları çok genç kalan insanları, hep önemsemişim, çok değerli bulmuşumdur. Ama henüz 60 yaşına ulaşmadan bile kendisini yaşlı hissetmeye başlayan insanlardan da uzak durmaya çalışırım. Çünkü, o insanların çevrelerine yaydığı negatif enerji, insanı hayatın kendisinden daha çok yorar.
Ayrıca 'yaş ve insanın hissettiği' görecelidir.

ÖRNEKLERİ SAYMAKLA BİTMEZ
Konuya insanın ürettikleri açısından yaklaşıldığında; genç bir yaşta çok üretici olunabileceği gibi, ilerleyen yaşlarda da, bu rahatlıkla başarılabilir. Örnekleri çoktur.
Kristof Kolomb örneğin, Amerika'yı keşfe çıktığı ilk yolculuğunda, 50 yaşını çoktan aşmış durumdaymış. Pasteur, kuduz aşısını bulduğunda 60 yaşındaymış.
Koca Mimar Sinan örneğin, kendisinin 'kalfalık' dönemi eseri olarak nitelendirdiği Süleymaniye Camii'ni tamamladığında, 70 yaşının üzerindeymiş. Yine aynı Mimar Sinan, ustalık döneminin eseri saydığı Selimiye Camii'ni bitirdiğinde ise yaşı 86'ya dayanmış.
Gelelim Michelangelo'ya. Ünlü sanatçı Vatikan Sistina Şapeli üzerindeki duvar resimlerini yapmaya başladığında 70 yaşındaymış. Aynı sanatçı İsa Peygamberi Meryem'in kollarında gösteren en ünlü eseri Pieta'yı bitirdiğinde ise 87 yaşındaymış.
Galilei ise Ay'ın günlük ve aylık hareketlerinin çizimini yaparken 73 yaşındaymış.
Immanuel Kant, ünlü "Ahlak Metafiziği" adlı eserini yazdığında 74 yaşına gelmiş.
İtalyan besteci Verdi, ünlü operası Otello'yu bestelerken 75 yaşındaymış. Yine aynı besteci 85 yaşındayken, en önemli bestelerinden birini tamamlamış.

ÜRETMEYE DEVAM
Şarlo
karakteriyle tanınan sessiz sinemanın en önemli ismi Charlie Chaplin, oyunculuktan yönetmenliğe geçtiğinde,
76 yaşındaymış.
Örnekleri daha çoğaltabiliriz. Ünlü yazarlardan Anatole France 80, George Bernard Shaw ise 94 yaşındayken, üretmeye, yazmaya devam ediyorlardı.
Bir de ünlü bir anlatı daha vardır. İngiliz politikacı William Gladstone, yeni bir dil öğrenmeye karar verdiğinde, yaşı çoktan 70'i geçmiş. Çevresinden biri hayretler içinde; "İhtiyarlık kaç yaşında başlar" diye sorduğunda; Gladstone şöyle yanıtlamış:
"Beynimiz yeni tecrübeler keşfettiği sürece, insan genç sayılır."
Belki bizim politikacılarımız için kötü örnek olacak ama dört kez İngiltere Başbakanı seçilen Gladstone, son kez göreve geldiğinde ise 83 yaşındaymış.
Sonuçta, yaşı kaç olursa olsun, her zaman gönlü, ruhu genç insanların yanında durun.
İyi bayramlar efendim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA