Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Temayül yoklaması

Yerel seçim yarışı, özellikle aday adaylığı düzeyinde çok yoğunlaştı. Bu yarışta, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin en dikkat çekici siyaset tablosu, belki de İzmir'de yaşanacak.
CHP şu an İzmir'de tamamen kendi iç yarışına odaklanmış durumda.
AK Parti'de adaylar, üç kulvarda çarpışarak ortaya çıkacak. Birincisi çapraz araştırmaların sonuçlarının değerlendirilmesi, ikincisi temayül yoklamaları, üçüncüsü parti yöneticilerinden oluşan farklı bağımsız grupların, siyasi analiz ve değerlendirmeleri. AK Parti'den yansıyan fısıltılar, sürekli yenilenen araştırmalarda, özellikle Büyükşehir adaylığı için, bir isim havuzu oluşturulduğunu gösteriyor.
Bu havuzda, kendilerine başvurulmamış sürpriz birkaç isim olduğu da öne sürülüyor.
Zaten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığında, uzun süredir net öne çıktığı biliniyor.
Ancak hem kabinenin başarılı, en etkin bakanı Binali Yıldırım'ın tercihi, hem Başbakan Erdoğan'ın, çok değer verdiği bu ismi, farklı şekilde 'değerlendirmeye yönelik güçlü ihtimal'; tablonun akışını her an değiştirebilir. Bu durumda, o havuzdan öne çıkacak yeni bir isim, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için değerlendirilebilir.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "16 büyükşehir belediyesi için, 26 ve 27 Ekim'de temayül yoklaması yapacağız" açıklaması da, hem AK Parti İzmir İl Teşkilatı'nda hem ortaya çıkan, ya da henüz bir kenarda duran aday adayları arasında, bekleyiş ve heyecan yarattı. Peki örneğin, öncelikle Büyükşehir adaylığı için, acaba AK Parti'de kimler temayül yoklamasında yer alacak. Bu henüz tam bilinmiyor. Ama yapılan araştırmalara bağlı olarak Genel Merkez tarafından değerlendirme yapılacağı ve isimlerin ona göre seçileceği biliniyor.

2 SÜPRİZ İSİM KONUŞULUYOR

AK Parti'den yansıyan yeni bilgiler ise, Binali Yıldırım'ın özellikle ismiyle ilgili erken bir tercihte bulunulmaması için, siyaseten saygı gereği 'temayül' yoklamasının dışında kalacağını gösteriyor. Doğru karar. Büyükşehir adaylığı konusunda, bu yoklamaya girecek isimlerle ilgili çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. AK Parti bünyesi dışından gösterilebilecek, biri kadın, diğeri erkek, sürpriz iki isim konuşuluyor. Teşkilattan 'temayül' yoklamasında yer alacak isimler ise belirli gibi duruyor. Bu isimlerden biri İzmir Milletvekili Aydın Şengül; İl Başkanlığı'ndan gelmesi, teşkilat tarafından sevilmesi, mesleğinin 'şehir ve bölge plancılığı' olması; Şengül'ün net avantajları olarak görülüyor. Bu nedenle 'temayül yoklaması'na alınacağı kesin. Yine aynı yoklamaya girecek diğer ismin İzmir Milletvekili İlknur Denizli olacağı vurgulanıyor. Kadın siyasetçi olma özelliği, İZSİAD gibi dinamik bir yapının başkanlığını yapması, geçmişteki görevleri nedeniyle sosyal demokrat cepheyi yakından tanıyor olması, avantaj olarak yorumlanıyor. Teşkilat içinden, 'temayül yoklaması'na alınacak çok sürpriz bir diğer isim ise galiba İzmir Milletvekili Rifat Sait olacak. İzmir'de dönem dönem, farklı tartışmaların odağına girip dikkat çeken, girişimci, çok hırslı olma özelliğiyle, her noktada öne çıkmayı beceren Rıfat Sait'in de, yoklamada denenecek siyasetçilerden biri olduğu belirtiliyor.

HOTAR VE GÜNAY GERÇEĞİ

Bu arada AK Parti'de, 'Binali Yıldırım' kararıyla birlikte, Kasım ayında yapılacak son araştırmanın sonuçlarının, İzmir adaylarını, çok daha hızla belirleyen tercihleri oluşturacağını hatırlatalım. Ayrıca gerçekten çok başarılı bir Kültür ve Turizm Bakanlığı dönemiyle, sahici bir iz bırakan İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay'ın da, 'temayül yoklaması'na sokulmayacağı ama AK Parti'nin Büyükşehir adaylığı için, araştırmalarla oluşturulan isim havuzunda yer aldığı biliniyor. Kendisi adaylıktan uzak görünüm sergilese de, bu sürprize çok hazır olmak gerekir. Yine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar'ın da, araştırmalarda halka sorulan isimlerden olduğunu vurgulayalım. Hotar, son dönem partinin çok sayıda projesinin koordinasyonunu etkin şekilde üstlendi. Büyükşehir için adı geçen isimlerden. CHP'deki gelişmelere, bir sonraki yazıda değineceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA