Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Manisa'da yerel siyasi tablo

Yerel seçim yarışında en dikkat çekici rekabet ortamı, Ege Bölgesi'nde Manisa, Aydın gibi yeni büyükşehir olan illerde yaşanacak. Dönem dönem bu siyasi havayı, size yansıtmaya çalışacağız.
Seçimler açısından en ilgimi çeken şehirlerden biri Manisa. Çocukluğumun bir bölümünü yaşadığım bu kent, her seçimde Türkiye'nin ilgi odağı olmayı başarmıştır. Manisa, yeni büyükşehir olan kentler arasında, Başbakan Erdoğan'ın ve AK Parti'nin seçim yarışında, kazanmak istediği yerlerin başında geliyor. AK Parti'nin en önemli ismi Bülent Arınç'ın son yıllarda çok etkilediği Manisa'da; Genel Başkan Yardımcısı Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de, partisinin Büyükşehir Belediye başkan adayı olmak istiyor. Büyükşehir başkanlık yarışında, en güçlü isimlerden biri de, halen Manisa Belediye Başkanlığı'nı yürüten Cengiz Ergün. Başkan Ergün, MHP'den yine aday. Yapılan araştırmalarda da ismi önde çıkıyor.

AK PARTİ'NİN AVANTAJI
Manisa'nın büyükşehir statüsü kazanması, elbette öncelikle çevre ilçelere yayıldıkça AK Parti için büyük bir avantaj sağlıyor. AK Parti; Manisa, Aydın gibi şehirlerde, merkezden çevreye yayıldıkça, çok daha güçlü bir görünüm çiziyor. Bu nedenle de Manisa'da, büyükşehir seçimini kazanmaya aday partilerin başında geliyor.
Bugünkü yazımızda, geçmiş oy oranlarına bakarak seçim analizi yapmaktansa, siyasi partilerin aday adayları üzerine, bir örneğe gönderme yaparak, kısa bir değerlendirmede bulunalım.
Manisa yerel basınında, hatırı sayılır bir yere sahip olan Denge Gazetesi, geçtiğimiz günlerde noter eşliğinde, kentin çeşitli noktalarına sandıklar koyarak, aday adaylarıyla ilgili bir anket çalışması yaptı.
Elbette demografik olarak, sokağa tesadüfi yöntemle konan sandıklar, istatistik biliminde net sonuçlar vermez. Ama sokağın ne düşündüğünün anlaşılması açısından bir ön değerlendirme olarak dikkate alınabilir. Bazı ip uçları verebilir. Sonuçta Denge Gazetesi'nin ulaştığı 7 bin 932 seçmenin eğilimlerinden ortaya çıkan tablo, siyaseten tüm partilerin dikkatini çekecek oranda ilginçti.
Anketten çıkan sonuçlara göre; Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na MHP'den aday olan Cengiz Ergün'ün oy oranı yüzde 40.5 olarak görünüyordu. Bu oran, Ergün'ün Manisa'da ne denli güçlü olduğunu gösteriyor. Ama aynı oranda, AK Parti'nin farklı adaylarına verilen oyların toplamı da yüzde 40.5'in üzerinde.
CHP'nin beklenen en güçlü aday adaylarından Özgür Özel de, Denge Gazetesi'nin sokak araştırmasında öne çıkan isimlerden. AK Parti'de en güçlü isimlerden Hüseyin Tanrıverdi'nin dışında, Büyükşehir için aday adayı olarak ortaya çıkan isimler; sırasıyla Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, Mehmet Çerçi ve Orkun Şıktaşlı.

HER ALANDA REKABET
Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, pozitif bir portre çizmesine, kasabada başarılı işler yapmasına rağmen, Manisa'nın doğal olarak diğer aday adaylarına oranla daha az tanıdığı bir isim. Ayrıca Manisa merkezin seçim geleneği, özellikle kendi içinden isimlerin öne çıkması tercihine dayanıyor.
Mehmet Çerçi bilinen, başarılı bir isim olmasına rağmen, sokakta çok daha az var. Denge Gazetesi'nin anketinde ilgimi çeken Orkun Şıktaşlı oldu. Hiç tanımadığım ama siyasetin farklı noktalarından ve Manisa'da kentin siyasal olmayan etkin aktörlerinden; sürekli 'uzlaşmacı, ortak akıl yaratabilen, vizyon sahibi, çalışkan, kentin sevdiği bir isim' değerlendirmesi aldığım Şıktaşlı, sokağın çok konuştuğu isimlerden. Şıktaşlı, Denge Gazetesi'nin sokak anketinde de, ciddi bir şekilde AK Parti aday adayı olarak öne çıkıyor.
Şimdiden anlaşılıyor ki, Manisa'daki büyükşehir başkanlık yarışı, çok renkli geçecek. Aday adaylarının belirlenmesiyle birlikte siyasi partilerin tümünü çok rekabetçi bir ortam bekliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA