Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Gülümseyen yıl olsun

Bugün, yeni bir yılın ilk günü. İnsan, iç karartıcı bir ülke tablosundan uzaklaşıp, umutlu olmak istiyor. Bu nedenle gülümseyen bir yazıyı paylaşalım.
Bernard Shaw, 1856-1950 yılları arasında İngiltere'de yaşamış, İrlandalı eleştirmen, düşünür ve 20. yüzyılın en önde gelen tiyatro yazarlarındandı. Shaw'ın Türkçe'ye geçtiğimiz yıllarda kazandırılan "Gülümseten Düşünceler" adlı derleme niteliğindeki kitabını, yeniden gözden geçirirken anladım ki, bu büyük yazarın ironisine anında kapılıveriyor insan. Aslında kendisi de bir eleştirmen olduğu halde, "Yapan yapar, yapamayan eleştirmen olur" diyerek, sık sık kendisiyle de dalga geçmesini bilmiş bir düşünür Bernard Shaw.

***
Shaw'a ilişkin yazılı tarihe geçmiş ünlü anlatılar vardır.
İnsan onları farklı zaman dilimlerinde okuyunca, ironinin giderek eksildiği günümüz dünyasının, aslında ne çok yeni Bernard Shaw'lara gereksinimi olduğunu anlıyor bir kez daha. Shaw 94 yaşında öldü. Son günlerinde, hasta yatağında bir ziyaretçisi ona, "İnsanlara vermiş olduğunuz zevki bir düşünün" dediğinde, tiyatroda kendi yarattığı kahramanlardan fahişe Bayan Warren'a gönderme yaparak, şöyle cevap verir: "Bunu bütün Bayan Warren'lara da söyleyebilirsiniz."
90. doğum gününde kendisiyle röportaj yapan genç bir gazeteci, "Sizinle 100 yaşına bastığınız gün de söyleşi yapmak isterim" dediğinde ise Shaw'ın cevabı şöyle olmuş: "Neden olmasın... Gayet sağlıklı görünüyorsun."

***
Yine bir başka Shaw anlatısı:
Bernard Shaw bir dostunun evine gitmiş.
Yemek sırasında bir viyolenselist küçük bir konser vermiş. Konserin sonunda ev sahibi, viyolenselisti nasıl bulduğunu sormuş Shaw'a.
Shaw yanıtlamış: "Nedense bana Paderevsk'yi anımsattı."
Kadın şaşırmış: "Ama Paderevski viyolenselist değildi ki!.."
Shaw'ın yanıtı oldukça kısaymış: "Bu da öyle..."

***
Birlikte bir gülümseyişi paylaştığımız bu güzel gün için, bir başka Shaw hikayesi daha:
Yemekli bir toplantıda oldukça güzel bir kadın Bernard Shaw'a:
-Üstadım, demiş. O kadar zeki ve akıllısınız ki, ikimizin çocuğu olsa; güzelliği bana, zekası size çekerdi ve kimbilir ne kadar güzel ve akıllı olurdu?
Shaw gülümsemiş:
-Sevgili bayan, ya tersi olursa!..

***
Bu kez de Shaw katıldığı bir baloda oldukça yaşlı, ama genç ve güzel görünmek isteyen bir kadını dansa kaldırmış.
Kadın çok duygulanmış ve Shaw'a:
-Ne kadar iyisiniz, demiş.
Bernard Shaw sakin bir tavırla yanıt vermiş:
-Unutmayın hanımefendi, yardımseverler balosundayız!..

***
Bernard Shaw, İngiltere'nin en çok kazanan yazarlarından biriymiş.
Yazdığı her sözcük için bir şilin alırmış. Ama bunu da az görür, özellikle Amerika'da basılacak yazıları için kelime başına 1 dolar istermiş.

***
Bir gün Amerikalı yayıncılardan biri, tamamen muziplik olsun diye, yazara bir dolar göndermiş, "Bana bir kelime yollar mısınız?" notunu eklemiş. Bernard Shaw doları almış ve kağıdın üstüne şu tek sözcüğü yazarak yayıncıya göndermiş: "Mersi..."
Ne diyelim; hayatınızdan Bernard Shaw ironisi ve zekası hiç eksik olmasın...
Herkese iyi seneler efendim... Dileyelim ki 2014 yılı ülkemize barış, kardeşlik, refah, iyilikler getirsin.

***
(Yıllık iznimizin bir bölümünü kullanacağımız için, çok kısa bir süre yazı molası veriyoruz.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA