Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

500 milyarın kuzey kapısı

Samsun... Çok özel bir kent... Şehirlerin kaderini, liderler kadar, coğrafyaları da tayin ediyor. Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti projesi için "İlk Adım" olan Samsun bugün, 100'ncü yıla doğru ülke için bu defa bir çıkış kapısı rolü üstlenmeye hazırlanıyor.
Makro hedefleri konuşurken genelde "ne" olacağına yoğunlaşan dikkatimizden kaçan, "nasıl" sorusunun cevabı oluyor. 2023'te yarım trilyon dolarlık ihracattan söz ederiz fakat bunun henüz hangi "mal, sektör, katma değer" ile üretileceğine fazlaca konuşmayız. STK'larımız bunları daha yeni detaylandırmaya başladı.
Fakat "nasıl" sorusuna cevaben bu devasa ihracatın lojistiği nasıl olacak sorusu, henüz net olarak sorgulanmıyor. Ancak bu soruya en azından birileri cevap arıyor. Mesela Samsun Belediye Başkanı... Yusuf Ziya Yılmaz; küresel rekabetin yeni yüzünü sorgulamakla kalmamış, yakın gelecekte Samsun'u kürede nasıl pozisyonlayacağını da çözmüş...
Yakın gelecekten söz etmişken; rekabet giderek, ülkeler arasındaki yarış olmaktan çıkıyor. Bunun yerine kentler arası rekabet, daha ağır basmaya başlıyor. Dünün ezberiyle eğer hala "kalkınmada öncelikli yöre" mavalına takılıp kalmışsanız, başınız belada. Hele ki Ankara'dan yardım, ihsan bekliyorsanız, geri gidiyorsunuz demektir.
Bunun yerine kenti var eden dinamikleri iyi tahlil edip, buna uygun bir "yürüme koridoru" inşa etmişseniz, geçmişinizden yola çıkıp; "geleceğe dönüş" mucizesini gerçekleştirebiliyorsunuz.
Samsun'u ben, genelde gelip geçerken izlerdim. Son 10 yıldır genişleyen yapısıyla nicelik artışını görür, ardında bir gelecek öyküsü barındırabileceğini düşünmezdim.
Strateji belgesi de genelde, "var mı var" kabilinden, kentler hakkında vizyon vermekten ziyade, "ortak akıl" denen, belki doğru fakat hiçbir işe yaramayan söylemler kitapçığından öteye geçmezdi.
Samsun için üretilen ise "farklı" olmuş. Fark; Samsun'u doğru yerde pozisyonlamak kadar, bunu gerçekleştirme iradesindeki, "süreklilikten" doğuyor.
500 milyar $'ı birileri üretecek ve bunu dünyaya taşıyacak. Ekseni Güney'e kayan haliyle dahi ihracatın önemli bir bölümü, Kuzey'e gidecek. Siz eğer Anadolu'nun Kuzey kapısı iseniz ve hava, deniz, karayolu ile demiryoluna da sahipseniz, geriye kenti bu geleceğe taşıyacak enerjiyi üretmek kalıyor.
Samsun'a birkaç yıl önceki ziyaretimi hatırlıyorum. Operasyon masasından henüz kalkmış haliyle ve ameliyat elbisesiyle hastane odasında kabul eden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın gözünde, bu enerjiyi görmüş ve hayran kalmıştım.
Kentin yakın geleceğini, neyi nereye nasıl koyduğunu bilerek, anlatıyor ve ekliyordu; "coğrafyamız kadar nitelikli insanımız, bizim gerçek servetimizdir."
Pozitif enerji, benzerini kendine çeker... Tersi de doğrudur.
Samsun, ticaret ve lojistik uzmanlığı ile Anadolu mozaiğinin "ekonomi üzerinden" yeni okumalarına, Karadeniz Havzası için iyi bir örnek oluşturuyor. Şimdi sıra, Samsun'un yapabildiğini, diğer iller için "yeni normal" kılmaya geldi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA