Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bursa'nın kozmokratları

Üretimin, paylaşımın, zenginliğin hızla yer değiştirdiği Küre'de, uluslararası şirketlerin tepe yöneticileri ve bu yönetime katılmayı kendilerine "kariyer modeli" yapanlar dünyası, yeni bir meslek olarak karşımızda... Kozmokrat!
Türkiye, dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olarak uluslararası dev firmaların kozmokratlarını barındırmıyor. Fakat aynı zamanda yetişmiş binlerce vatandaşı da yerkürede bir şirketten ötekine, bir kurumdan diğerine koşuşturup duruyor. Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nden, New Jersey'deki Photon Vadisi'ne dek yüzlerce firmada çalışıyorlar. Fakat kozmokrat kimliği, beyin göçünden fazlasını anlatıyor ve "ömrü uluslararası seyahatlerle geçen yönetici" tanımına varıyor.
Zaten kozmokratı bulmak ve teşhis etmek için "gücü" izlemeniz yeter. Güç, nerede yoğunlaşıyorsa, kozmokrat, sizi orada bekliyor olacaktır. Bursa'nın en hızlı büyüyen kentler listesinde ilk 10'a girmiş olması, yakın gelecekte Bursalı kozmokratlardan da söz edebileceğimizin işareti...
Kozmokrat, doğduğu ve yetiştiği ülkeden kalkarak, küresel şirketlerin mabedlerine göç ederken, şirketler de "ayağına gelmeyen" kozmokratların yoğun olduğu topraklara gidiyor. İlginç bir göç bu. Tarihteki "Kavimler Göçü"nden farklı olarak "Güçlülerin Göçü" diyebileceğimiz bir olguya tanık oluyoruz.
Türkiye'de ve özellikle İstanbul'da sayıları artan uluslararası şirket yönetim merkezlerinin, çok yakın gelecekte, İstanbul'u kozmokratların tercih ettiği "gözde mekânlar" haline getirebileceği bir dünyaya gidiyoruz.
Mekânsız çalışanlarımızın çoğunun, Türkiye'deki çokuluslu şirket yöneticileri olduğunu görüyoruz. Başarılı performansları, bir sonraki adımda onları çalıştıkları çokuluslu şirketin başka yerlerine sıçratıyor ve kozmokratlık kariyeri de kendiliğinden başlamış oluyor.
Türk kozmokratları da dahil olmaz üzere bu yeni meslek grubu, yeni bir tür sınıfın oluşum habercisi gibi geliyor bana. Küresel güç odaklarının var ettiği bu kozmokratların, "seçkinci" bir davranışla dünyayı yönetmeye yönelik tavırlarının, hangi sosyal, siyasi ve ekonomik değişimlere yol açacağını incelemek, ilginç olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA