Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER DURNA (AKDENİZ)

Bekle gör

Geçen hafta Ankara ve Diyarbakır'da yaşayan elim terör saldırıları nedeniyle turizmle ilgili yazımı bu hafta bırakmıştım.
İki hafta önce belirttiğim gibi hükümet bir dizi önlem ve destek paketi çalışması yaptı. Bunları Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu açıkladı. 9 maddelik Eylem Planı'nda 288 milyon liralık ödemelerin ertelenip 3 yıla yayılacağı ve sektöre 255 milyon lira destek sağlanacağı belirtildi.
A grubu seyahat acentelerine kredi kullanma imkanı verilecek. Yurt dışından en az 400 bin turist getiren acentelere 100 milyon TL'ye kadar kredi imkanı sağlanacak. Bakanlıktan belgeli konaklama ve deniz turizmi tesisleri ihracatçı kapsamına alınacak. Bir milyon dolar şartı 750 bin dolara inecek.
Çevreye duyarlı tesislere verilen enerji desteğine ek olarak su ve atık su ücretlerinde de en düşük tarife uygulanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesislerin 2016 ecrimisil bedelleri ertelenecek. Bu ücret 2016'yı takip eden 3 yıla taksitlendirilecek.
Bunlar 9 maddelik paketin içindeki önemli konulardan bir kaçı. Tabi kararlar açıklanmadan sektörün önde gelenleri ile yapılan görüşmeler dikkate alınarak yapılmış bir çalışmanın ürünü bu. Sektörün birçok kesimi paketten memnun olduğunu açıkladı kimileri de yetersiz olduğunu söyledi. İşe yarayıp yaramadığını önümüzdeki günler gösterecektir. Herkesin istediğine göre bir paket ve çözüm bulmak hayli zor. Olabilecek yapılmış. Sonucunu bekleyip görmekte fayda var. Paket öncesi yurt dışına çıkış yasağının yanında yurt dışına çıkış harcının artırılması bile önerilmişti. Şimdi bu noktada ben tam krizin ortasında Avrupa'nın turizmdeki ayak oyununa değinmek istiyorum.
Türklere vizesiz geçişin önünü açmaya hazırlanan AB, Schengen kolaylığına erken başladı. Avrupalıların bu yumuşamasında Türklerin yüksek yurtdışı harcamasının büyük payı var. Çünkü AB ülkeleri Türklerden faydalanıp kendi ekonomik sıkıntılarını aşmak istiyor. Kolay vizenin altında, Türk turistin, krizle ekonomisi durma noktasına gelen Avrupa'da yaptığı alışveriş, otel ve yemek harcamaları yatıyor. 2015'te 3 milyon 390 bin Türk'ün Avrupa'ya seyahat ettiğini düşünürsek mesele ortaya çıkar. Avrupa ülkelerindeki turizmciler, "Bir Türk turist 10 Almana bedel' diyorlar. TÜİK verilerine göre 2015'in 4. çeyreğinde yurtdışına giden Türk turistler kişi başı ortalama 627 dolar harcadı. Toplam harcama tutarı ise 1 milyar 542 milyon 832 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 240 milyon 520 bin dolarını kişisel, 302 milyon 311 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Rakamlara baktığımızda asıl önlem alınması gereken ve çalışılması gereken krize merhem olacak Türk turistler olduğu açık ve nettir. Bunun yanında 'Bu yıl haydi tatile Antalya'ya' kampanyası da buna eklenirse sanırım Türkiye krizin K'sini bile telaffuz etmeyecektir.
İşte tablo ortada.
Sağlıcakla kalın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA