Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Yardımda yaş sınırı yok

Değerli okurlar. Sizlerden gelen sorularda bürokratik engelleri aşamadığınızdan yakınıyorsunuz. Bugün sizden gelen sorulara mevzuatlar çerçevesinde yanıt verip az da olsa dertlerinize derman olmaya çalışacağım...
2001 doğumlu % 70 oranında raporlu özürlü bir kızımız var. Çocuğumuz için evde bakım için para yardımı alabilir miyiz? Hilmi Amaç- Çanakkale
Hilmi Bey. Özürlünün bakım hizmetinden yararlanmasındaki tek ön koşul "bakıma muhtaç özürlü" olmasıdır. Yani yaş sınırlaması yoktur. Yönetmelikteki hükme göre bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından bakıma muhtaç özürlü olduğu belirlenen kişiler bakım hizmetinden yararlanabilir. Bu durumda evde bakım ücreti adı altında bir net asgari ücret alırsınız.

Kişi başına düşen gelir önemli

Yüzde 79 oranında özürlü yatalak ablam var. Evde bakım ücretinden yararlanmak için başvurumuzu yaptık. Ancak kriterlere uymadığımız için başvurumuz reddedildi. Bir evde 7 kişi kalıyoruz. Benim maaşım 627 lira, eşimin maaşı 850 lira annemin üç aylık maaşı ise 750 lira. Başka bir gelirimiz yok. Acaba bu şartlar altında bakıcı ücreti alabilir miyiz? Bize bir yol gösterin. Teşekkürler. Suzan Sevinçli/ Osmaniye
Bakım hizmetleri Yönetmeliğine göre evde bakım ücreti almak için hükümler gayet açık. Öyle her isteyen kafasına göre hareket edip Ankara'da farklı, İstanbul'da farklı, İskenderun'da farklı uygulama yapamaz.
Evde bakım ücreti verilebilmesi için kişinin "ağır özürlü" olduğunu belirten rapor şart. Özürlü, başka birinin bakımına muhtaç olmalı ve ailede kişi başına düşen gelirin 331 TL'den az olması gerekiyor.
Bu hükümler çerçevesinde durumunuza baktığımızda 79 raporunuz var. Haneye giren toplam geliriniz olan 1.855 lirayı kişi başına üleştirdiğimizde (1.855/7=265) 265 lira düşüyor. Yaptığımız hesaba göre yönetmelikte aranan şartları taşıyorsunuz. Evde bakım hizmetinden yararlanmanız için tekrar ikamet ettiğiniz yerdeki Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne başvurunuz.

Özürlü maaşı önemsiz
Ablamın % 80 özürlü raporu var. Evde bakım hizmeti için başvurumuzu yaptık. Ablam kendi adına hem özürlü maaşı hem de bakım ücretinden yararlanabilir mi? Birisi bağlanınca diğeri kesilir mi? İkisini de alabiliyor muyuz? Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Tarık Adıgüzel
Tarık Bey. Evde bakım hizmeti özürlünün kendisine değil, bakıcısı adına verilen bir ücrettir. Ablanızın aylık geliri 90 liranın altında ise "Özürlü maaşı" alabilir. Ayrıca ablanıza özürlü maaşı bağlandığında bakıcısı adına verilen ücret kesilmez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA