Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Deniz tatili mi, şehir kaçamağı mı?

Maceralı yol gezileri artacak mı? Yazlıkçılar evlerinden bıkacak mı? Gemi turlarına ilgi çoğalacak mı? 2016'da hangi tatilleri tercih edeceğimiz belli mi? Bakın 29 bin kişilik araştırmanın sonuçları ne diyor...

2016'da en çok hangi tatilleri tercih edecekmişiz, biliyor muyuz? Deniz, kum, güneş üçlüsü mü? Birkaç günlük kent kaçamağı mı? Motorlu, sırt çantalı, hikâyeli yol gezisi mi? İşte size bu konuya eğilmiş bir araştırma... 20 ülkeden 29 bin kişiye sorulmuş, Türkiye'den de binin üzerinde katılım olmuş. Coğrafi bölgeler ve diğer ülkelerle karşılaştırmalı pek çok ilginç sonuç çıkmış ortaya. Kimin araştırması peki? Seyahat arama sitesi momondo'nun. Bir göz atalım bakalım: Yerli turistler en çok deniz, kum, güneş diyormuş bir kere. Soğuk havalardaki tek hayalin bu olması çok normal... Bu tarz tatil planlayanların oranı geçen yıl yüzde 28 iken, bu yıl yüzde 61'e çıkmış. İlginç (Acaba hayallerle hayatlar öpüşebilecek mi yılsonunda)... Deniz tatilini en sayıklayan bölgeyse İç Anadolu'ymuş.

KAÇAMAK SEVDASI

Bu yıl en çok tercih edilecek ikinci tip seyahat de kısa süreli şehir kaçamakları görünüyor. İnsanların yüzde 39'u "Bu yıl mutlaka bir kaçamak yapacağım" diyormuş Bu niyetin, kriz çıkaracak, yuva dağıtacak bir kaçamak olmayacağını umalım! 23-35 yaş arasında yüzde 42'ye kadar çıkıyor bu kaçamak merakı. 56-65 yaş grubundaysa en düşük. En kaçamak sevdalılarıysa Ege Bölgesi'ndenmiş. Egeliler, yazlığa gitmeyi de en çok seven grup. 20 ülke arasında Rusların ardından bizi ikinci yapan, onlar. Yaşlara göre bakınca şaşırmıyoruz: Yazlık ev, orta yaşın üstünde popüler ama 18-22 yaş grubu prim vermiyor bu fikre. Gelelim spa, masaj, yoga vs imkânı veren tatil tesislerine. En çok 36-55 yaş grubu tercih ediyormuş bunu. Çalışan ve gevşemeye ihtiyacı olan insanlar diye düşünülebilir. Haklılar da; işinin ehlinden tek bir sırt masajı bile insana bütün o masa başı ağrılarını unutturabiliyor. Araştırmanın yapıldığı 20 ülke içinde bu tarz gevşetici tatilleri en çok tercih eden bizlermişiz, bu da düşsün kayıtlara. Maceracılar da artacak görünüyor. Arabayla ya da motorla yol gezisi yapmak, özgür düşünüp geziyi yoldayken şekillendirmek isteyenlerde de artış varmış. Yüzde 30 deniyor. Özellikle 23-35 yaş grubunun favorilerinden bu tatil tipi. Bütün yaş gruplarında ama sırf erkekler incelendiğinde çıkan oransa, yüzde 34'müş. Yine Egeliler çekiyor başı, bu da dikkatimizi çekmiyor değil. Türkiye'nin tatil anlayışını Egeliler mi belirliyor iyice yani... Gelelim gemi seyahatlerine. Yerli turistlerin yüzde 27'si bu yıl en az bir gemi turu istediğini söylemiş. 56-65 yaş arasında yüzde 33'e çıkıyor oran, çocuklu ailelerde de yüksek. Gençlerin yanaşmaması çok anlaşılır, tek bir gemi turuna çıkmış herkes tahmin ediyorum ki bana hak verir! Yüzde 21'le kayak tatili, yüzde 17'yle kamp yapmak, yüzde 15'le sırt çantasıyla gezmek de yer alıyor araştırma sonuçlarında. Yaş ve çizgiyi üç aşağı beş yukarı kestirebiliriz. Herkese en hayal ettiği türde bir yolculuk dileyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA