Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Harikalara yolculuk

Babil’in Asma Bahçeleri... İskenderiye Feneri... Halikarnas Mozelesi... Aaa, yoksa siz hâlâ annenizin 7 harikasını mı kullanıyorsunuz! ‘Dünyanın 7 Harikası’ çoktan değişti; hepsi de önünde selfie çekilebilir, tatil programına alınabilir değerler...

İlkokul öğretmenim 'Dünyanın 7 Harikası'nın neler olduğunu sorduğunda, önce yutkunmuş sonra da saymaya başlamıştım:
"Biiir, Mısır Piramitleri...
İkiii, Babil'in Asma bahçeleri... Üüüç, İskenderiye Feneri... Dööört, Artemis Tapınağı...
Beeeş, Zeus Heykeli...
Altııı, altııı? Altıııııı?" Yoktu, gelmiyordu, o kadardı. Beşi tamamdı ama altıncı ve yedinciyi hatırlamaya küçük beynim yetmemişti.
Aslında çocuk aklımla düşündüğüm bir şey daha vardı ki hâlâ aynı fikirdeyim: Dünyanın 7 Harikası neydi? Özetle söylersek, insan eliyle yapılmış en görkemli, en çarpıcı mimarlık ve sanat eserleri.
İyi de... İskenderiye Feneri çoktan yıkılıp gitmişti. Babil'in Asma Bahçeleri'nin yerinde yeller esiyordu. Benim bir türlü hatırlayamadığım Halikarnas Mozelesi (anıt mezarı) ve Rodos Heykeli de tarihe ve arkeolojiye gömülmüş durumdaydı.
Bunlardan sadece Mısır Piramitleri ayakta dururken, biz nasıl oluyor da göremediğimiz, dokunamadığımız şeylere 'Dünyanın 7 Harikası' adını veriyorduk?
Derken yıllar birbirini kovaladı.
Yeni yeni '7 Harika' listeleri çıktı ortaya. Bazı listeler dönemlere göre yapılmıştı: 'Ortaçağın 7 Harikası', 'Yakınçağın 7 Harikası' misal. Bazı listeler sadece mimari eserleri kapsarken, kimisi Victoria Şelaleleri veya Everest Dağı gibi doğa harikalarını da işin içine katıyordu. Derken İsviçre'deki 'Dünyanın Yeni 7 Harikası Vakfı' küresel bir anket düzenleyerek 'Şu 200 eser arasından seçim yapın:
Sizce hangisi?' diye sordu.
Uzun süren tartışmalardan sonra, Mısır'daki Keops Piramidi, 'Tüm Zamanların Harikası' olarak klasman üstü tutuldu. Diğer 7 Harika ise şöyle belirlendi: Çin Seddi... Ürdün'deki Petra tarihi kenti... Roma'daki Colosseum...
Meksika'daki Chichen İtza kalıntıları...
Peru'daki tarihi Machu Picchu kenti... Hindistan'daki Taj Mahal... Brezilya'daki İsa Anıtı...
Yeni 7 Harika, görüp dokunabileceğimiz, içinde dolaşıp selfie çekebileceğimiz eserler olduğuna göre... Birkaç yıllık bir tatil planı yaparak, tamamını gezmeye ne dersiniz?

Çin Seddi
Çinliler MÖ 7'nci yüzyılda, göçebe kavimlerin saldırılarına karşı bir duvar örmeye karar verdiler. İnşaat yüzyıllar sürdü. "Bu kadarı yeter" dediklerinde takvimler 1600'lü yılları gösteriyordu ve duvarın uzunluğu 8850 kilometreyi bulmuştu. Ortaya çıkan muazzam yapıyı görmeden dünyadan göçmemek gerek.

Colosseum
İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Colosseum ya da Türkçe söylenişiyle Kolezyum'un bir diğer adı da Flavianus Amfitiyatrosu. MS 80 yılında tamamlanan Kolezyum'un amacı halka hoşça vakit geçirtmekti. Bunun en dramatik şekli de gladyatörlerin yaptığı ölüm-kalım dövüşleriydi.

Petra
Ürdün'ün güneyindeki tarihi Petra kentinin geçmişi MÖ 5'inci yüzyıla dek uzanıyor. Kentin en önemli özelliği kayaların içine oyulmuş olması. Yani adeta bir heykel-kent Petra. Bir başka hasleti de, günümüz mühendislerini kendine hayran bırakan su kanalları.

Chichen İtza
Mayalardan günümüze kalan, Türkçe okunuşuyla 'Çiçen İtza' kentini gördüğünüzde, "Beyaz adam Amerika kıtasına medeniyet getirdi" diyenlere dudak bükebilirsiniz. Meksika'daki Çiçen İtza'yı ve 'Kale' denen piramit şeklindeki tapınağı her yıl bir buçuk milyon turist geziyor.

Machu Picchu
Amerika kıtasındaki üç büyük medeniyetten birine damgasını vurmuş İnkaların muhteşem eseri. Deniz seviyesinden 2400 metre yükseklikte bir kent niye kurulur? Yoksa İmparator Paçakuti (1438-1472) böylece şanını daha da mı yükseltmek istemişti?

Taj Mahal
Eğer "Aşkın tapınağı olur mu?" diye soran olursa, Tac Mahal'i örnek verebilirsiniz. Cihan Şah'ın en gözde eşi olan, ancak doğum esnasında ölen Mümtaz Mahal (Banu Begüm) adına dönemin başkenti Agra'da yaptırdığı bu eser, sadece tarih merakıyla değil, bir

İsa Heykeli
Rio'nun Corcovado tepesindeki 12 katlı apartman yüksekliğindeki 'Kurtarıcı İsa' heykeli... Katolik çevrelerin Brezilya Cumhuriyeti'ne dini bir damga vurmak için 1931'de yapılmasını sağladıkları heykelin sanatsal bir özelliği olmasa da, görkemli duruşu ve şahane manzarasıyla tam selfie'lik doğrusu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA