Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Bir İngiliz klasiği fish&cips

Kızarmış balık, patates kızartması, tartar sos ve naneli bezelye püresi... Bir sokak lezzeti olan fish&chips'in İngiltere'deki popülaritesi kraliçe ve Beatles'dan bile büyük

Daha çok işçi sınıfının gazete kağıtlarına sarılı külahlar içinde satın aldığı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında dönemin başbakanı Winston Churchill tarafından 'iyi bir dost' diye tanımlanıp milli yiyecek ilan edilen 'fish and chips', bir buçuk asırlık tarihi geçmişe sahip. İlk kızarmış balık ve patates cipsi satan dükkan 1860 yılında Londra'da açılıyor. Ancak başlangıcın bu olup olmadığı konusuna henüz kesin bir cevap yok! Zira 1846 yılında İngiltere'de yayımlanan ilk Musevi yemekleri kitabında kızartılmış balığın detaylı tarifine yer verilmesi balık-patates ikilisinin 16. yüzyılda İspanya ve Portekiz'den İngiltere'ye sığınan Musevi mülteciler tarafından İngiltere'ye aktarıldığı yönündeki iddiaları güçlendiriyor. Bir kısım ise yağda kızartılmış patates cipslerinin, ünlü İngiliz yazar Charles Dickens'in 1859 yılında yayınlanan İki Şehrin Hikayesi isimli romanında yer aldığını kaydederek balık-patates kızartması geleneğinin Fransız veya Belçika orijinli olduğunu söylüyor. Leicester's De Montfort Üniversitesi profesörlerinden Panikos Panayi 2004 yılında yaptığı araştırma sonucunda da bu bilgileri destekleyecek bulgulara ulaşıyor. 1837 yılında yayımlanan Oliver Twist'de ise bahsedilen dondurulmuş balık depolarına işaret eden kimi tarihçiler ise balık ve patatesi bir arada sunma fikrinin ilk kez 1860'ta ortaya çıktığını kabul ediyor. Kime aitmiş, nasıl olmuş veya kim icat etmiş bilinmez ama oldukça leziz olan bu yemek, en az 5 çayı kadar İngiliz benim için. Britanya adasındaki popülaritesi kraliçe ve Beatles'dan bile büyük olan bu sokak lezzetini paylaşacağım birkaç ipucu sayesinde evinizde kolayca yapmak mümkün. Geleneksel olarak taze ama ucuz balıklar seçilerek hazırlanır fish&chips. Ben bugün size levrek kullanmanızı önereceğim. Balığı alırken temizlenmiş, derisi ve tüm kılçıkları ayıklanmış olduğundan emin olun. Ben balığı tüm fileto halinde derin yağda kızarttım. Dilerseniz uzun şeritler halinde doğrayıp ayrı ayrı da kızartabilirsiniz. Püf nokta; buz gibi soğuk hamuru sıcak yağ ile buluşturmak. Hem çok yağ çekmemesi, hem de çıtır çıtır bir hamur elde etmek için...

TARTAR SOS

150 gr. mayonez
1 tatlı kaşığı dijon hardal
1 yemek kaşığı limon suyu
50 gr kornişon turşu, ince doğranmış
50 gr kapari, ince doğranmış
50 gr arpacık soğan, çok küçük küp şeklinde doğranmış
5 gr dereotu, ince kıyılmış
5 gr maydanoz, ince kıyılmış
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri birbirine karıştırın ve servis edene kadar mutlaka dolapta bekletin.

NANELİ BEZELYE PÜRESİ
200 gr. dondurulmuş bezelye
10 gr. taze nane
15 gr. tereyağ
3 gr. tuz
2 gr. karabiber
5 gr. toz şeker

Donuk bezelyeleri kaynayan suda 1 dakika bekleterek çözün. Sonra hemen buzlu suyun içine alın. Blendır yardımı ile tüm malzemeleri birbirine karıştırın. Tam olarak püre kıvamında olmasını istemediğimiz için biraz taneli bırakmakta fayda var.

LEVREK VE CİPS

HAMURU İÇİN :
120 gr. un
15 gr. mısır nişastası
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
250 ml bira
250 ml soda
2 adet levrek fileto
4 büyük boy patetes
Ayçiçek yağı

YAPILIŞI

Fritöz veya bir tencereye ayçiçek yağı konulup 145 dereceye kadar ısıtılır. Yıkanıp, soyulduktan sonra istenilen büyüklükte doğranan patatesler akan suyun altında tüm nişastaları gidene kadar iyice yıkanır ve kurulanır. Yağda 8 dakika pişirilir. Sonra fritözden alınıp hemen dolapta soğumaya bırakılır. Yağın altı açılarak 185 dereceye ulaşması sağlanır. Dolaptaki patatesler soğuduktan sonra, servis öncesinde çıkartılıp 185 derece yağda ikinci kez kızartılır. Böylelikle dışında çıtır bir tabaka oluştururken, içinde ise neredeyse kuru bir patates püresi elde ederiz. Piştikten sonra alıp kağıt havlu üzerinde bekletilir. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Diğer yandan hamur karışımını hazırlamak için, büyük bir kapta, un, mısır nişastası, kabartma tozu, tuz ve şeker karıştırılır. Ortasına yumurta eklenir, üzerlerine soda ve bira dökülerek ortadan dışarıya doğru pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırılır. Derisiz ve kılçıkları temizlenmiş balıklar istenilen boyutta kesildikten sonra (dilerseniz tüm filetoyu da kızartabilirsiniz) her iki tarafı da hazırladığımız karışımla iyice kaplanana kadar içine batırılır ve kızgın yağda yaklaşık 4-5 dakika, altınkahve renk olana kadar, kızartılır. Kızaran balıklar, havlu peçete üzerine alınır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA