Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Salatalarınızı tatlandırın!

Epeydir salatalar başlı başına bir öğün olarak tüketiliyor. Özellikle meyve ve yemişlerle zenginleştirilen salatalar hem eğlenceli hem de oldukça doyurucu oluyor

Evet, sanırım hepimiz aynı durumdayız! Biraz hüzünlü... Bu yıl bir türlü gelmek bilmeyen yaz artık bitmek üzere, bayramla gelen son tatilin de neredeyse sonuna geldik. Hızlı bir tempoya girmeye hazırlanırken günlük ihtiyacımız olan tüm besinleri de alabileceğimiz yiyecekler tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Rutin koşuşturmalarımız arasında öğün atlayıp vücudumuzu güçsüz bırakmamalıyız. Ara sıra birkaç kuru meyve ve bir avuç kuru yemiş ile yapılacak ara öğünler ise hepimizin bildiği üzere oldukça faydalı. Peki bu ara öğünde yenecek meyve ve yemişleri salataya eklemeye ne dersiniz? Bir türlü salatayı tek başına bir öğün olarak tüketmekten haz alamadığım için, salatalarımı farklı malzemelerle daha lezzetli, daha renkli ve daha eğlenceli hale getirmeye çalışmakla başladı aslında her şey. Geçtiğimiz günlerde dolapta olan tüm yeşillikleri güzelce yıkadıktan sonra keyifli bir salata hazırlamak istedim kendim için. Hem doyurucu, hem lezzetli hem de içindeki farklı malzemeler sayesinde sürekli değişen bir lezzet profilinde... Biraz kinoa, biraz turna yemişi ve pikan cevizi de ekledik mi bu iş tamam. Ha, unutmadan biraz da beyaz peynir pek tabii! Rengarenk, leziz mi leziz bir salata için oldukça heyecanla oturdum masanın başına. Dürüst olmak gerekirse planlanmadan hazırladığım bu zengin salatanın bu kadar güzel olabileceğini hiç düşünmemiştim.

EN ANTİK BİTKİ KINOA
Öteki tahılların pabucunun dama atılması an meselesi! Ancak her ne kadar tüm diğer tahıllarla mukayese edilse de, söylenen ve yazılanların aksine tahıl değil kinoa. Ancak maalesef literatüre artık böyle geçti. Yaprakları, perdeli kaz ayağına benzeyen bir bitki olduğu için, Latince botanik adı da aynen bu anlama gelen 'chenopodeum'dur. Araştırmalar sonucunda bulunan en antik bitkidir ve ana vatanı dünyanın ikinci en büyük sıra dağları olan And Dağları'nın etrafıdır. Yani, bugünkü mevcut Bolivya, Şili, Peru ve Arjantin olarak da kabul edebiliriz. O dönemin insanları kinoanın mevcut tüm temel amino asitleri içinde bulundurarak 'tamamlanmış protein' olduğunu bilmeseler de en önemli öğünlerinde tüketmeyi ihmal etmemişler. Nasıl bir önsezi ama! Bazen binlerce yıllık içgüdüler, modern bilimin kanıtladığı gerçekleri bile akıl almaz bir şekilde doğruluyor. Bu saydıklarıma ek olarak son dönemde yapılmış üniversite araştırmaları ve kinoa hakkında yayımlanan raporlarda kinoanın glütensiz olmasına ek olarak hatırı sayılır oranda E vitamini deposu olduğu ve protein, demir, kalsiyum, fiber oranlarının da oldukça yüksek çıktığı kanıtlandı. Ayrıca, içerdiği E vitamininden dolayı güçlü bir antioksidan olan kinoa, hem hipertansiyonu kontrol ediyor, hem de düşük glisemik indeksli olduğu için diyabet hastaları için de ideal bir besin öğesi konumunda. Tüm bunlara ek olarak, henüz kanıtlanmış bir şey olmasa da yukarıda saydığım tüm sonuçlar, kinoanın aslında kilo vermeye yardım eden bir besin olduğunun da en açık kanıtı. Yani kinoa her dalda tüm Oscarları toplamaya aday mutfakta; öteki tahılların pabucunun dama atılması ise an meselesi!

Kinoalı beyaz peynir salatası


10 yaprak yedikule marul
Bir avuç yıkanmış ayıklanmış Akdeniz yeşillikleri
1 avuç yıkanmış ayıklanmış semi zotu
1 adet Çengelköy badem salatalık
2 yemek kaşığı turna yemişi
10 gr pecan cevizi
60 gr küp küp doğranmış beyaz peynir
30 gr kinoa
50 gr marul
15 gr semizotu
30 ml salata sosu
3-5 dilim ince kesilmiş ve fırınlanmış baguette ekmek kruton

Yapılışı:
Tüm malzemeleri geniş bir salata kasesinde iyice karıştırıp salata sosu, tuz ve karabiber ile tatlandırın.

Kinoa için:
150 ml tavuk suyu
80 gr kinoa

Yapılışı:
Su kaynayınca kinoayı içine atıp altını kısın ve 7-10 dakika karıştırarak pişirin.

Nar ekşisi sos
25 ml nar ekşisi
50 ml turna yemişi suyu
50 ml zeytinyağı
1/4 limon suyu
Tuz
Karabiber

Nar ekşisini koyuluğuna göre turna yemişi suyu ile açınız. Tüm diğer malzemeleri karıştırın ve servis edene kadar bekletin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA