Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Kış akşamlarının vazgeçilmez lezzeti: Kestane

Kayın familyasının bir ferdi olan kestane, insanoğlunun bala batırarak tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri olarak biliniyor. Kestaneyi ille de dışarıda yemek zorunda değilsiniz!

Meyve ya da yemiş olarak adlandırılsa da kestane aslında, yetiştiği ağacın lezzetli ve sindirilebilir tohumlarıdır... Ve bu tohumlar antik çağda kutsal sayılması sebebiyle saraylarda verilen büyük şölenlerin vazgeçilmez ikramlılarıydı. Her halde bu konuya çok vakıf olan günümüz kestane kebapçıları da akşama eve daha fazla para götürebilmek ve ellerinde kalan son pişmiş kestaneyi de satabilmek adına, 'Kestane kebap yemesi sevap' demişler. Ancak kutsallıktan mıdır yoksa kış ayazında Taksim, Nişantaşı, Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar'da yer parsellemenin zorluğundan mıdır bilmem, dışardan satın alacağınız kestanenin biraz da cep yaktığını söylemek zorundayım. Ben de alıcısı olduğum için biliyorum ki; bugün İstanbul'da orta boy bir kese kâğıdı (ortalama 250 gr) 40 TL. Oysa aynı fiyata alabileceğiniz dört kilo çiğ kestane ile konu komşu, maaile tüketseniz bile zar zor bitirebilirsiniz.

NASIL PİŞER?
Diyeceğim o ki, dışarıda satılan kestanenin fiyatı biraz daha dengeli olmazsa, korkarım onlar da horoz şekerci, kağıt helvacı gibi yavaş yavaş eski İstanbul sohbetlerinde kalacaklar sadece... Kestaneleri yıkayıp kurulayın. Üst tarafından keskin bıçak ucuyla derince bir çizik atın. Mümkünse kısa saplı bir bıçak kullanın. İşinizi kolaylaştırır. Sadece üst ızgarası yanan bir fırında pişirin. Sobanın üzerinde ya da mangalda da pişirebilirsiniz.

TAVADA DA YAPILIR
Ayrıca gazlı ocak üzerinde teflon tavada kestane kebap yapmanız da mümkün. Kestane istenilen şekilde pişirilerek yenebiliyor. Et ve sebze yemekleriyle tatlılara çok yakışıyor. Türk damak tadına en uygun lezzet kombinasyonları ise hindi eti, kuzu eti, iç pilav ev çikolatalı tatlılar ile sağlanabilir. Ayrıca yeni yıl yaklaşırken sizlerle paylaşmayı planladığım kremalı kestane çorbası da oldukça lezzetli bir tarif.

KREMALI KESTANE ÇORBASI

MALZEMELER
1 kilo kestane
1 kaşık tereyağı
1 adet soğan
2 dal kereviz
1 lt tavuk suyu
1 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tarçın
1 dal biberiye
1 adet defne yaprağı
1 dal kekik

YAPILIŞI
Bir kilo kestaneyi çizerek fırında, tavada ya da köz ateşinde kebaplık pişirip, ayıklayın. Tencereye tereyağını koyup eritin, bir orta boy soğanı, sarımsağı, kerevizi ince ince doğrayıp soteleyin. Biberiye, kekik, defne yaprağı ve kıydığınız kestaneleri de ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırıp bir-iki dakika kavurun. Bir litre tavuk suyu ekleyin. Çorbayı blendırdan geçirin. Yarım çay kaşığı tarçın ekleyip servis edin.

SİRHA İSTANBUL'U KAÇIRMAYIN
İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Sirha İstanbul fuarı, 24 Kasım Perşembe günü saat 11.00'de renkli görüntülerin yer aldığı birçok etkinliklerle kapılarını açtı. Bugün son günü olan fuara henüz gitmediyseniz bence mutlaka uğramalısınız... Mutfak Dostları Derneği'nin hayata geçirdiği Anadolu Lezzet Envanteri Projesi, 24-26 Kasım tarihleri arasında Sirha İstanbul 2016'da katılımcı ve ziyaretçileri kaybolmaya yüz tutmuş ürünler ile buluşturuyor. Kırsal Alanlarda Çevresel ve Sosyo-Ekonomik Sürdürülebilir Kalkınma Projesi kapsamında gerçekleşecek Anadolu Lezzet Envanteri, Türkiye'nin yöresel lezzetlerini koruma altına almaya devam ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA