Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

En iyi hamburger evde yapılır

Dünyaca ünlü şef Jamie Oliver’ın Mc Donalds’a açtığı davayı kazanması fast food tüketimini bir kez daha gündeme getirdi. Aileler telaşta. Hiç telaşlanmayın. Ben de bir fast food tutkunuyum. Ve kendi ev yapımı hamburger tarifimi sizlerle paylaşıyorum

Bu hafta tüm dünyada sosyal medya ve yazılı basın, ünlü şef Jamie Oliver'ın fast food zinciri Mc Donald's'a karşı açtığı davayı kazanmasını konuştu. Özetlemek gerekirse dava sonunda Oliver; McDonald's fast food zincirinin gerçek et yerine, kasaplık hayvanın kesiminden geriye kalan et, tendon, yağ ve bağ doku karışımından oluşan macun kıvamındaki bir hamur ile amonyak kullandığını kanıtlamış oldu.
İngiliz aşçının açtığı davanın dünya gündemine oturmasının ardından, Mc Donald's Türkiye de bir açıklama yaptı. Şirket, kullandıkları hamburger köftesinin 1996 yılından beri, Türkiye'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı olduğunu belirtti. Açıklamada, "McDonald's için üretim yapan tüm üreticilerimiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın getirdiği kurallar ve Türk Gıda Kodeksi'ne ek olarak McDonald's'ın üreticileri için geçerli tüm gıda güvenliği koşullarına da uymaktadır" denildi.

FAST FOOD'U BEN DE SEVİYORUM
Kimse benim kadar fast food sever olamaz. Aman yanlış anlaşılma olmasın! "Bu nasıl şef böyle?" demeden önce 'nasıl bir fast food' açıklayayım. Kendim hazırlayıp pişene kadar da kokusundan ağzımın suları akıtan fast food'dan bahsediyorum.. Ekmeğinden sosuna, yanındaki patatesinden salatasına kadar iyi ve doğru malzemeyle hazırlanmış ve özenilmiş bir hamburger ya da pizza düşünün... Böyle olunca kim sevmez fast food'u ya da sağlıksız olduğunu iddia edebilir? Kaliteli malzeme ve doğru pişirme yöntemleriyle, ayarında tüketildiğinde hiçbir gıdanın zararlı olduğuna inanmıyorum.
Gelin bu haftaki gündem sebep olsun, bunca zamandır gazetemizin sayfalarında birbirinden leziz tarifler paylaşmış bir şef olarak; bu kez çocuklarınıza bile gönül rahatlığıyla yedirebileceğiniz güzel bir hamburger tarifi paylaşayım sizlerle...

Hamburgerin püf noktaları
Hamburger köftenizin kıymasına tuz ve karabiber dışında başka hiçbir baharat veya tatlandırıcı girmemeli.
Mümkünse satır kıyması veya zırhlanmış et ile, veya kasaptan alınmış ve en kalın uç ile ve tek sefer çekilmiş et ile hazırlanmalı.
Dana döş eti tercih edilip, toplam ağırlığın yüzde 15-20'si kadar kavram yağı katılmalı. (Kasaplar size bu konuda yardımcı olacaktır.)
Çok fazla yoğrulmadan hazırlanan köfte harcı, buzdolabında en az bir saat dinlendirilmelidir.
Ortalama 180-200 gram porsiyonlanan hamburger köfteleri, hamburger ekmeğinin çapından geniş ve ortalama 2-3 cm kalınlıkta yuvarlanmalıdır.
Hazırlanan köfteler, önceden kızdırılmış ızgara ya da ızgara izli döküm tavaya konmadan önce elle hafifçe bastırılıp, üzerine biraz ayçiçekyağı gezdirildikten sonra pişirmeye bırakılmalı.
İstenilen pişme derecesinde hazırlanan köftelerin üzerine kendi damak tadınıza göre peynir ekleyerek, istediğiniz soslar ile servis edebilirsiniz. Benim bu günlerde favorim Mersin bezde tulum peyniri. Cheddar peynirin et ile uyumu tartışılamaz ancak siz lokal peynirlerimizle de harikalar yaratabileceğinizi unutmayın!

Ev yapımı köfte
250 gr dana döş eti
250 gr dana gerdan eti
250 gr dana tranç eti
100 gr kavram yağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı: Hamburger köftesini hazırlamak için; yukarıda bahsettiğim etleri keskin bir bıçak ya da zırh yardımıyla iri parçalar halinde kesin. Veya kasabınızdan sizin için kalın uçta bir kez çekmesini isteyin. Tuz ve karabiberi ekleyin, sadece birkaç kez karıştırın, harcını çok fazla yoğurmayın. Buzdolabında bir saat dinlendirin. Daha sonra harcı üç eşit parçaya bölün. Kalın köfteler hazırlayın. Izgara ya da döküm tavanızı kızdırın. Ayçiçek yağı ile yağlayın. Hazırladığınız köfteleri, tavaya yerleştirin. Damak tadınıza ve arzu ettiğiniz pişme derecesine göre ortalama her bir tarafını 5'er dakika kadar kızartın. Ve üzerine istediğiniz bir peyniri yerleştirip fırında peynir eriyene kadar bekletin. (Tavada kapak kapalı şekilde de peyniri eritebilirsiniz.)

KARAMELİZE SOĞAN İÇİN
4 adet büyük boy kuru soğan
2 dal taze kekik
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz esmer şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tane çekilmiş karabiber
Hazırlanışı: Karamelize soğanı hazırlamak için; büyük boy kuru soğanı jülyen doğrayın. Zeytinyağını ayrı bir tavada kızdırın. Soğanları 2-3 dakika kadar soteleyin. Toz şeker, ayıklanmış kekik, tuz ve tane çekilmiş karabiberi de ekledikten sonra soteleme işlemini soğanlar renk alana kadar, yüksek ısıda sürdürün.

HAMBURGERİN HAZIRLANIŞI
Hamburger ekmeklerini ızgara ya da tavada ısıtın. Alt kısımda kullanacağınız ekmeklerin üzerine istediğiniz herhangi bir sosu sürün. (Barbekü sos, veya mayonez, hardal ve kornişon turşu karışımı bir sos da olabilir, o an canınız ne istiyorsa onunla lezzetlendirebilirsiniz.) Üzerlerine kızarttığınız ve peyniri erimiş köfteleri yerleştirin. Karamelize soğanı erimiş peynirin üzerini kaplayın. Üzerine ekmeğin üst kısmını yerleştirip servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA