Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Ya annem ve babam boşanırsa?

Boşanmaların arttığına ilişkin haberler, gündelik hayatın bir parçası haline geldi. Boşanma kadın ve erkek için bir travma olsa da, bu işin çocuk yanını da düşünmek gerek. Peki boşanma haberi çocuklara nasıl söylenmeli ve boşanmanın ardından onlara nasıl davranılmalı? Anne baba, ayrılık kararı alıp bu kararı kesinleştirene dek çocukla konuşmamalıdır. Sık sık ayrılacaklarını söyleyip tekrar barışmaları ve kısa süre sonra yeniden ayrılık kararı almaları çocuk için zararlı olur. Her defasında ümit ve hayal kırıklığı yaşayan çocuğun ruh sağlığı olumsuz etkilenir. Karar verildikten sonra, ebeveynlerden biri evden ayrılmadan önce, mutlaka durum çocuğa açıklanmalıdır. Ayrılık kararı anne baba tarafından çocuğa birlikte söylemelidir. Bu açıklama suçlamalar içermemelidir. Çocuğa, anne babaların bazen birlikte oturduklarında birbirlerini mutsuz edebildiklerini, anlaşamadıklarını, artık ayrı evlerde olacaklarını, ama bunun onunla bir ilgisi olmadığını, hâlâ onun anne ve babası olduklarını ve onu çok sevdiklerini belirtmeleri gerekir. Çocuk hangi ebeveynle kalacaksa, onun evinin orası olduğu ve diğer eve uygun zamanlarda gidebileceği de söylenmelidir.

BOŞANMA SONRASI SÜREÇ
Çocuk boşanma ile bir ebeveynini kaybettiği duygusu yaşamamalıdır. Gidiş geliş zamanlarının çok önemli durumlar dışında aksatılmaması, çocuğun ebeveynlerine güveni için önemlidir. Alınacağını bekleyen ve alınmayan çocuk, hayal kırıklığı ve güven kaybı yaşar. Bazı çocuklar yanında kaldığı ebeveynin de gideceği ve tamamen yalnız kalacakları endişesine kapılır. Bu nedenle okula gitmek istemez, ebeveyni işe giderken ağlar, onun hep yanında kalmasını isterler. Ayrılan anne babalar, birbirlerine ilişkin olumsuz duygularını çocuklara yansıtmamalıdır. Çocuğa diğer ebeveyn hakkında söylenecek olumsuz şeyler, onun ruh sağlığını bozar. Anne baba dışında, çocuğa yakın olan diğer büyüklerin boşanmada bir tarafı suçlaması da çocuk için yıpratıcıdır Anne babaların ilişki düzeylerini ayarlamaları çok önemlidir. Hiç görüşmemeleri, çocuk hakkında birlikte verilen kararları verememeleri, devamlı birbirlerini suçlamaları çocukların başıboş kalmasına ve uygun olmayan gelişim göstermesine neden olur. Benzer şekilde hiç ayrılmamış gibi davranmaları, çok sık görüşmeleri, beraber tatile gitmeleri gibi durumlar da çocuğun aklını karıştırır. İki evde uygulanan kurallar benzerlik göstermelidir. Ayrılan eşler aynı tutumları göstermeli, böylece çocuğun bocalamasını ya da yanlış yönlerdirilmesini engellemelidir. Eğer iyi anlatılır, anne baba boşanma sonrası çocuğa karşı olan tutumlarını ayarlayabilir ve çocuk her iki ebeveynle ayrı ayrı, yeterli zaman geçirirse boşanma çocuğun ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki yapmadan geçirilebilen bir süreçtir. 5-12 yaş çocuğunuzun kendi duygularını anlaması için Dinozor Yayınları'ndan çıkan Annem ve Babam Ayrılıyor adlı yeni kitabımı alıp, ona okutabilirsiniz. Boşanma her koşulda bir travmadır, gerekirse yardım alınır ve çocuklar bu sürecin içindir. Ayrılınan kişi sadece eştir, çocuklardan boşanılamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA