Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Üniversite seçmek zor iş

Sınav sonuçları açıklandı ve sıra üniversiteyi seçmeye geldi. Sınav zordur. Ama sınav puanına bakarak yaşamın bundan sonrası için önemli bir başlangıç olacak olan bölümü ve o bölümün olduğu üniversiteyi seçmek çok daha zordur.
Bazı öğrenciler bölüme karar vermiş, üniversite konusunda akılları karışık. Bazılarının ise arayışları devam ediyor. Üniversite seçmenin kolay olmadığı kesin ama bazı değerleri göz önünde tutmak yararlı olacaktır.
Üniversite sadece bir bina değildir. Üniversiteyi içinde üretilenler ve üretenler önemli hale getirir. Üniversite seçerken ilk dikkat edilmesi gereken şey seçmek istediğiniz meslek grubu olmalıdır. Bizim sistemimizde maalesef süreç içinde gençlerin yetenek, beceri ve eğilimleri araştırılarak yönlendirme yapılmamaktadır. Ama bu işi yapan yerlerden alınacak destekler gence uygun mesleğin seçiminde size yardımcı olabilir. Mesleğinizi ne kadar puan aldığınız ya da hangi mesleğin önerildiğine göre değil, yetenek, eğilim ve isteklerinize göre seçmeniz uygundur.

YAŞAMIN İLK ADIMI
Sonraki adım o mesleğe ulaşmak için hangi bölüm ve üniversitenin daha uygun olduğu kararıdır. O meslek için en iyi eğitim nerede? Hangi öğretim üyeleri var? Diploması nerelerde geçerli? İş dünyasında ve akademik dünyada oradan mezun olmuş olmak katkı sağlıyor mu? Eğitim sürecinde okul ders dışında size ne gibi olanaklar sunuyor? Bu soruların yanıtlarına göre hangi üniversite benim istediğim alanda daha etkin sorusunun yanıtına kavuşmak mümkün olacaktır. Üniversitenin değeri yaptığı reklamın fazla olması, verdiği burs ve diğer hediyeler, hatta ne kadar çok öğrenci aldığı ile ölçülmez.
Üniversite eğitimi aslında gerçek yaşamın bir başlangıcıdır. Üniversite bitince süreç bitmez. Aksine diğer mezunlardan farklı ne yapabilirim ve kendimi daha çok nasıl geliştirebilirim soruları başlar. İyi üniversite bunu da öğrenciye aşılayabilen üniversitedir.
Üniversite bir gencin; geleceğini belirleyecek, aklını, bilgisini, mesleğini, görgüsünü, işe yaklaşımını, siyasi ve toplumsal görüşünü oluşturacak yerdir. Bu nedenle sağlam ve doğru değerlerle seçilmelidir.
Sevgili gençler, üniversite sizin geleceğinizin başlangıcı, sadece bitirmek yetmiyor. Bitirdiğiniz yerden neler aldığınız ailelerinizin ve ülkenizin de geleceği olacak unutmayın. Bu hafta vereceğiniz kararların sonucunda, hepinizin doğru seçimlerle, mutlu ve başarılı olacağınız yerlere ilk adımlarınızı atmanızı dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA