Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Okula güle oynaya dönsün

Yeni dönem bu hafta başlıyor. Aileler ve çocuklar tatlı bir heyecan içinde.
Ancak hem ebeveynlerin hem de çocukların okula hazırlanması için bazı önlemler almak gerekli.
İlk kez okula başlayanların karşılaşabilecekleri bazı sorunlar olabilir. Kimi çocuk okula gitmek istemeyebilir, anneleri de onlarla kalsın isteyerek ağlayabilir.
Ancak, bu sorun sonraki haftalarda da devam ediyorsa okul korkusu ile karşı karşıya olabiliriz. O zaman, alışır diye bekleyerek vakit kaybetmeden, aileler, okul ve ruh sağlığı uzmanları işbirliği yaparak bu sorunun altından kalkmalıdır.
Bazı annelerin çocuğunun henüz çok küçük olduğuna ve yalnız yapamayacağına ilişkin endişeleri çocuklar tarafından hissedilir. O nedenle hem bu fazla endişeli annelerin, hem de çocukların okula hazırlanmaları gereklidir.
Özellikle ilkokula yeni başlayan çocuklarda en büyük sorun sınıf içinde yerlerinde oturamamaları ve öğretmenin komutlarına uyamamalarıdır. Sınıftaki diğer çocukların da dikkatini dağıttıkları için öğretmenler tarafından uyarılırlar.
Bazı çocuklar ilk bir ay içinde bu duruma uyum sağlar. Ama bazı çocuklarda bu durum devam eder. O zaman düşünülmesi gereken bir kaç özel durum vardır.
Öncelikle çocuk takvim yaşı tutmasına karşın, ruhsal ve nörolojik olarak okula başlamaya hazır olmayabilir. Bu değerlendirme okula başlamadan yapılmalıdır.
Ancak çocuk okula başlamışsa okul rehberlik servisi tarafından desteklenmesi uygun olur.
Her açıdan okula hazır olmasına karşın ev içinde hiç kural konulmamış, paylaşmayı bilmeyen bir çocuk okula uyum sağlamakta zorlanır. Öğretmen ve ailenin işbirliği ile çocuk yeni duruma alıştırılmalıdır. Ailenin de yardım alarak çocukla ilişkisinde sınır koymayı öğrenmesi gerekir.

HİPERAKTİF Mİ?
Bazı çocuklarda yerinde oturamamanın yanı sıra, yazı yazmada isteksizlik, yavaşlık, bazı harfleri ters yazma, arkadaşlarıyla ders içinde konuşma ya da zamanı geldiği halde okuma-yazmayı öğrenememe gibi bulgular da görülebilir.
Eğer bu tür sorunlar yaşanıyorsa önce dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olup olmadığını araştırmak gerekir. Bazı çocuklarda becerilerin sadece bir bölümüne ilişkin sorun olabilir.
Genel olarak özel öğrenme güçlüğü başlığı altında toplanan bu sorunlar çocuğun eğitiminde başarısızlık nedenidir.
Özel öğrenme güçlükleri, okuma, yazma, matematik gibi alanlarda ya da disleksi şeklinde ortaya çıkabilir. Eğer okulda bizi bekleyecek sorunları ve çözümlerini bilirsek, çocuğumuz, öğretmen ve okulla işbirliğini yapabilirsek hep birlikte sorunsuz bir dönem geçirebiliriz. Herkese mutlu bir yeni öğretim yılı diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA