Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Anne olma yaşı önemlidir

Her çocuğun sağlıklı ilişki kurabileceği bir anneye sahip olmak hakkı vardır. Doğru anne olma yaşı ise ne çocukluk ne de yaşlılık dönemidir

Evlilik başka ortamlarda yetişen ve farklı özellikleri olan iki kişinin oluşturduğu önemli bir kurumdur. Bu kurumun ne kadar sağlıklı temellere oturduğu o kişiler kadar, geniş ailelerini ve dünyaya getirdikleri çocukların yaşamını etkiler. Evlilik yaşı ile birlikte anne olma yaşı da önem kazanmaktadır. Evlilik kurumunun getirdiği yükümlülükleri karşılayabilecek olgunluğun yanı sıra, anne olmak ve bebeğe bakım vermek için de hem bedensel gelişim, hem de sosyal ve psikolojik gelişim önemlidir.

NE YAŞLI NE DE ÇOCUK ANNE
Erken yaşta evliliğin, evlenen kişinin kimlik gelişiminden akran ilişkisine uzanan olumsuz sonuçları kesindir. Ayrıca eğitimden yoksun kalma, istismara uğrama, ruhsal sorunlarda artış erken ve çocuk yaşta yapılan evliliklerin kadınlara verdiği önemli zararlardır. Bu sürece bir de anne olma eklendiğinde sorunlar hem anneyi hem de bebeği kapsayacak şekilde artar.
Çocuk yaşta (18 yaş altı) anne olmanın sonuçları: Bebek ölüm ve hastalık oranlarında artış, sağlıklı ebeveynlik yapma sorunları, annelerde depresyon, madde kullanımı ve intiharlarda artış, ebeveyn-çocuk ilişkisinde bozukluk, çocuğa karşı daha çok şiddet, ihmal ve istismar şeklinde özetlenebilir.
Bebeğin gece uyanmaları, beslemeler sağlık gerektirir. Ayaklanmaya başladığı andan itibaren peşinde koşturan birileri olmalıdır. Bu arada onunla oyunlar oynamak, yerlerde sürünmek, koşmak gerekir. Bunları yapabilmek ise genç, dinç bir beden ve daha fazla tahammül demektir.

PAYLAŞMAK ÖNEMLİ
Bunlar olmadan çocuk büyütülemez mi? Olabilir; ya çok disiplinli, koşmayan, ağlamayan, isteklerini büyükler gibi dile getiren, oynamayan, düşmeyen bir çocuk olması sağlanır ki, ruhsal açıdan sağlıklı bir çocuk olmayacağını bilmek için uzman olmak gerekmez. Ya da çocuğa ilişkin bu tür işlemlerin hepsini bir başkası yapar, çocuk oluşturması gereken bağı onunla oluşturur, onu özdeşim modeli olarak alır ama o kişi anne babası olmaz.
Doğru anne olma yaşı kesinlikle çocukluk ya da yaşlılık dönemi değildir. Çocuk yaşta evliliklere hem evlendirilen çocuklar hem dünyaya gelecek çocuklar için karşı olmak gerekir. Diğer yandan bilimsel gelişmeler olanak sağlasa da, ileri yaşlarda anne olmanın getireceği sorunları unutmamak gerekir. Her çocuğun kendi gelişini tamamlamış, paylaşacağı şeyler olan, sağlıklı ilişki kurabileceği bir anneye sahip olma hakkı verdır. Çocuk hakları her şeyden önce gelir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA