Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

‘Bu yılın olayı televizyon’

TV’si bozulan kızın, tamirciyle fingirdeşmesini anlatan bir şarkı, nasıl olur da McCarthy’ye karşı mücadelenin de sembollerinden olur? Derya Bengi’nin 50’li yıllara götüren sözlüğü Şimdiki zaman beledir’de, TV’nin izini sürdük

Bu yılın olayı televizyon, ah bu yılın olayı televizyon / Radyo muhteşemdi ama televizyonun fendi radyoyu yendi.
Dinah Washington'un söylediği, söz ve müziği Phil Madley ve William Sanford'a ait şarkının (TV is the Thing This Year) nakaratı bu.
Bahsedilen yıl 1953. Şarkıyla aynı adı taşıyan plağın çıkış yılı da o.
Peki Good Night and Good Luck (İyi Geceler, İyi Şanslar) filmini hatırlar mısınız? George Clooney'nin rol aldığı 2005 yapımı filmde de var bu şarkı (Dianne Reeves'in sesinden)...
Ne sebeple? Dönemi temsilen.
Senatör Joseph McCarthy ile kıyasıya mücadele eden TV gazetecisi Edward R. Murrow'un gerçek hikâyesi anlatılır filmde. McCarthy'yi, o yılın hemen ertesinde yani 1954'te bozguna uğratan, o çok medet umduğu televizyondur zaten.
E bu durumda TV is the Thing This Year'dan âlâ simge mi olur? Televizyonu bozulan bir kızın, eve gelen tamirciyle cilveleşmesini mi anlatıyor şarkı, ne gam!
ABD'de 6.5 milyon televizyon cihazının üretildiği 1953 yılında bizde durum, 'Radyo neyimize yetmiyor' seviyesinde. Esas olan radyo sanki!
Olmadı, sinemaya buyrun. Çoğu salonda seans başında ajanslardan perdeye yansıyan Dünya Kupası, Kore Savaşı vs görüntüler, haber bülteni yerine geçiyor.
Olmadı, sinemaya buyrun. Çoğu salonda seans başında ajanslardan perdeye yansıyan Dünya Kupası, Kore Savaşı vs görüntüler, haber bülteni yerine geçiyor.
Kim Derya Bengi? Niye karışıyor lafa?
Aşağıda söyleyeceklerimizin de teminatı olan yukarıda bahsettiklerimizi öğrendiğimiz kitabın yazarı kendisi. Popüler kültür hâkimiyeti, titizliği ve yazı lezzetiyle tanıdığımız biri. 50'li Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük dediği Şimdiki zaman beledir isimli yeni kitabında (YKY) da o yılları, en sürükleyici romanla yarışır iştahla okutuyor valla.

İlk gün, ilk konuk: Ya takma diş düşerse!
İstanbul Teknik Üniversitesi televizyon deneme yayınına başladığında bu teknoloji henüz Avrupa'da da yeni yeni biliniyor; Fransa'da sadece üç istasyon var.
İTÜ'deki öncü isim Elektrik Fakültesi Yüksek Frekans Kürsüsü profesörü Mustafa Santur. Dekanlığa yazdığı 16 Temmuz 1951 tarihli dilekçe, memleketin televizyon serüvenindeki ilk kıvılcım.
Cihazlar Hollanda'daki Philips'ten teslim alınıyor. Verici anteni Perşembepazarı'nda gemi direkleri yapan bir imalathaneye ısmarlanıyor. Cami minareleri konusunda uzmanlaşmış bir inşaat kalfasıyla beraber kürsüdeki hocalar ve hademelerin elbirliğiyle Taşkışla'nın çatısına takılıyor.
İlk yayın 9 Temmuz 1952'de. İlk konuk da Burhan Felek...
"Ortadaki üst dişimin takma kısmı yerinden oynamıştı" diye anlatıyor yıllar sonra o tarihi anları Burhan Felek: "Geçici olarak başkasını taktırdım ve televizyona gittim. On dakika kadar konuştuğumu, dişimin düşmemesi için nasıl endişe ettiğimi gayet iyi hatırlıyorum. Ne söylediğimi ise, doğrusu pek hatırlamıyorum."

Nevtron, bir nevroz ilacı değildir!
Nevtron ne olabilir? Nevroza iyi gelecek bir sinir ilacı? Nevazil yani nezleyi kurutacak bir burun damlası? Türkiye'den dünya pazarına açılacak 10 numara bir nevresim markası? Hayır, hiçbiri değil.
Nevtron, ilk Türk radyosu. İsmini, mucidi/girişimcisi Nevzih Işıl'ın adının ilk ve elektron kelimesinin son hecesinden almış! Yine Derya Bengi'nin kitabından öğreniyoruz.
Nevtron marka radyoların seri üretimi 1953'te, Beyoğlu Çukurcuma Caddesi'nde başlıyor. "Halk tipi, banka tipi ve süper tip olmak üzere üç tip radyo imal ediyoruz" diyor Nevzih Işıl. "Hepsi de beş lambalıdır. Halk tipinin ve banka tipinin möblesi plastik, süper tipin möblesi ceviz kaplamadır." Yüzde 60'ı yerli malzemeden olduğu için ithal radyoların yarı fiyatına satılabiliyor Nevtron.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA