Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Uykusuzluğa çare var da rutubete yok mu?

Konserde uyumak, müziğin kötü olduğunu mu gösterir? Ya tam da uykusuzluğa çare diye ısmarlanmışsa? Bach’a bu sebeple sipariş verilen ‘Goldberg Çeşitlemeleri’ni dinlerken nemden uyuyamadık; alacağın olsun Albert Long Hall!

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul'un hâlâ en güzel okullarından... Yeşili hiç azalmamış, aksine manzarayı kapatacak kadar çoğalmış. Kedileri de artmış sanki. Bahçe keyfine doyum olmuyor, hele bir de bize denk geldiği üzere dolunay varsa... Bizim zamanımızda merdivenlere oturulurdu hep. Ve de yere. Dünya kadar bank, masa, sandalye konmuş şimdi, işlevsel elbette ama bunu sevip sevmeme konusunda kararsızım. Yıllar sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne gitme sebebim ne olabilir? Diploma almak? Mezunlar Derneği'ne üye olmak? Ders vermek? Havuza girmek? Hiçbiri.



Doğru cevap konsere gitmek, istikamet Albert Long Hall...
İKSV'nin bu yıl 45'incisini düzenlediği İstanbul Müzik Festivali'nin Aya İrini ya da Lütfi Kırdar kadar sık denk gelmediğimiz konser mekânları da var: Kapalıçarşı, Galata Mevlevihanesi Bahçesi... İşte Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall da onlardan...
İzlandalı parlak piyanist Vikingur Olafsson, Bach'ın 'Goldberg Çeşitlemeleri'ni; aşk, tutku, 'seviyeli ilişki'den öte hisler taşıdığı belli olan Steinway & Sons piyanoyla, Albert Long Hall'un sahnesinde çaldı.
Ülkesindeki tüm mühim ödüllerin sahibi olan Olafsson (içlerinde İzlanda İyimserlik Ödülü de var), Björk başta olmak üzere ünlü müzisyenlerle, Philip Glass gibi bestecilerle çalışmış, dünyada pek çok festivale katılıp sanat yönetmenliği de yapmış biri. Çok yetenekli ve arasız 85 dakikalık performansından gördüğümüz, belli ki parmakları da sinirleri de çok kuvvetli.
Uykusunu bilemem. Ama başka birinin, 18. yüzyılın ortalarına doğru Dresden'deki Rus Elçisi Kont Hermann Carl von Keyserlingk'in uykusuzluktan mustarip olduğunu biliyoruz! Özel klavsencisi, bu sorunu her gece geç vakte kadar bitişik odada müzik yaparak bertaraf etmeye çalışıyor.
Fakat hazıra dağ dayanmaz! Bildiği parçalar tükeniyor. Bunun üstüne Kont, uykusuz gecelerde klavsencisi çalabilsin diye Bach'tan yeni bir eser istiyor. Zarif, biraz da neşeli olsun, diye tembihliyor.
İşte çarşamba akşamı dinlediğimiz 'Goldberg Çeşitlemeleri', ilk kez uykusuzluğa çare bulmak için Bach'a ısmarlanan beste olarak müzik tarihine geçen bir eser.
Karşılığında bir enfiye kutusu içinde 100 Louis altını geliyor Bach'a. Bestecinin tek bir besteden kazandığı en büyük para bu, öyle de yer ediyor tarihte.
Peki şimdi konserde bizi uyutsa mı daha başarılı sayılmalı bu eser, uyutmasa mı? Uyutursa mı o 100 altını hak etmiş olacak? Uyumalı mıydık? Yanlış yerde alkışlayanların çıkçıklanıp snobe edilmesi gibi biz de koserde uyumadığımız için mi aşağılanacağız?
Bahanem hazır şahsen: Nem!
Rutubet öyle yoğundu ki, yelpazelenmekten uyumaya fırsat olmadı! Alacağın olsun Albert Long Hall!

***

Yalanlar alfabesi

Birbiriyle çelişen iki düşünceye de aynı mesafede olabilir misiniz? George Orwell'in kült romanı 1984'ü biliyorsunuzdur. Pera Müzesi'nin yeni sergisi, işte oradaki 'Çiftdüşün' kavramından alıyor adını. George Orwell devletin, bireylerin zihninde nasıl egemenlik kurduğunu anlatmak için icad eder bu terimi. Birbiriyle çelişen iki düşünceyi zihinde bir arada tutmaya, bu düşüncelerin ikisine de aynı anda inanabilme haline dönüşür sonra iş...
'Çiftdüşün Çiftgörü' sergisinde el daha da artırılmış, günümüz sanatçıları 'çift'i genişletmiş, geliştirmiş, 'çokludüşün' yapmış. Tracey Emin'den Ali Kazma'ya, William Kentrigde'den Aslı Çavuşoğlu'na pek çok sanatçının işini görüyoruz (6 Ağustos'a kadar da görebileceğiz) Pera Müzesi'nde. En eğlencelilerden biri Marko Maetamm'ın 'Yalanlar Alfabesi'.
A'dan başlayalım: Asansör. "Karımla bir akşam yemeği davetine gitmek için saat altıda evde olmam lazımdı. Ama tamamen unuttum. Karım: Nerdesin sen! Saat on oldu! Ben: Yahu sorma! Asansörde kaldım! Bir Allahın kulu da duymadı sesimi! Biz A dedik ama alfabenin E'sinde yer alıyor tam da bu örnek; 'Elevator' olarak.
Erdem Taşdelen'in rengarenk kartvizitleri de CV yazma, kariyer planlama derdinde olan potansiyel mühimlere ilham verebilir. Pasif aktivist hiç fena bir titr değil misal!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA