Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Avrupa'da asfaltı ağlatan Türk takımı

Bir Türk takımı Avrupa'da yarış pistlerinde fırtına gibi esiyor. Borusan Otomotiv Motorsport, Avrupa'nın önemli motorsporları organizasyonlarında elde ettiği başarılarla Türk bayrağını göndere çektirip, İstiklal Marşı'nı dinletiyor

Türkiye'de motorsporlarının gelişimine ve Türkiye'nin yurtdışında tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla kurulan Borusan Otomotiv Motorsport, 2015 sezonuna da hızlı bir başlangıç yaptı. Borusan Otomotiv Motorsport, son yedi senedir takip ettiği ve sprint yarış olarak kabul edilen ETCC'de (Avrupa Kupası) kazandığı tecrübeyle İtalya 3H Endurance Champions Cup'ın ilk sezonunda iki birincilik kazandı. Bu sezon yarışlarının ilki İtalya 3H Endurance Kupası için efsanevi Brezilyalı pilot Ayrton Senna'nın geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybettiği pist olan Imola'da 11 Nisan tarihinde koşuldu. Borusan Otomotiv Motorsport, BMW M3 otomobiliyle Aytaç Biter, Levent Kocabıyık ve Fatih Ayhan ile üç saatlik yarışta hem mental hem de fiziksel olarak mücadele ederek kendi gruplarında 1'inci olarak hem İstiklal Marşı'nı İtalya'ya dinlettiler hem de bayrağımızı göndere çektiler. Sezonun ikinci yarışı 3 Mayıs'ta Macaristan'ın Hungaroring Pisti'nde ETCC için gerçekleşti. Borusan Otomotiv Motorsport bu yarışta Türkiye'yi iki farklı grupta tecrübeli pilotları İbrahim Okyay ve Aytaç Biter temsil etti. Aytaç Biter bu yarışı kendi grubunda ikinci bitirerek podyumda Türk bayrağını dalgalandırdı. İbrahim Okyay ise ilk yarışı kendi grubunda dördüncü sırada bitirdi. Geçen hafta Monza Pisti'nde gerçekleşen yarışta ise takımımız yine Aytaç Biter, Levent Kocabıyık ve Fatih Ayhan pilotajında, üç saatlik İtalya Endurans kupasında hem ülkemize hem de takımımıza birincilik kazandırdılar. Borusan Otomotiv Motorsport, 2015 sezonunda geçtiğimiz yıllarda 24H Dubai, 24H Barcelona, 6H Roma ve 12H Hungaroring yarışlarıyla deneyim kazandığı endurans serilerilerinde, bu sezon ilk kez 3H İtalya Endurance Champions Cup'ı takip ediyor. Takım aynı zamanda yedi senedir aralıksız takip ettiği ETCC'de mücadele ediyor. 4 ayaktan oluşan İtalya Endurance Champions Cup ve bu sezon 6 ayak-12 yarışa çıkartılan ETCC ile Avrupa'da 16 yarışta start alacak.

MENTAL VE FİZİKİ GÜÇ GEREKTİYOR
Bu yıl ilk kez düzenlenen İtalya 3H Endurance Champions Cup, hem sporcuların mental ve fiziki dayanıklılıklarının ön planda olduğu hem de otomobillerin dayanıklılığı kadar 3H olması dolayısıyla sporcuların da hızlarının öne çıktığı bir yarış serisi. İtalya 3H Endurance Champions Cup, üç farklı ülkeden 11 farklı takım ve yedi farklı ülkenin pilotlarının yarıştığı toplam 5 ayaktan oluşan ve İtalya'nın önde gelen pistlerinde koşulan ve bu yıl ilk kez düzenlenen uluslararası yarış serisi.

EHLİYETİ OLMADAN YARIŞI KAZANDI
Borusan Otomotiv Motorsport, 2015 sezonuna kadar yurtiçinde dokuz Türkiye Pilotlar Şampiyonluğu ve dört Takımlar Şampiyonluğu, 2008 yılında yurtdışında WTCC (Dünya Şampiyonası) Takımlar beşinciliği ve 2013 ve 2014 yıllarında ETCC (Avrupa Kupası) Pilotlar dördüncülüğü kazandı. 2014 sezonunda toplam 5 ayak ve 10 yarıştan oluşan ETCC'de Aytaç Biter ve sezonun en genç pilotu olan 17 yaşındaki Kaan Önder ile yarıştı. Aynı sezonda Aytaç Biter, Fransa Paul Ricard, Avusturya Salzburgring ve Belçika Spa Pisti'nde toplam üç kez üçüncülük kupası kazandı. ETCC'nin son yarışında ise ilk kez binek otomobille yarışan ve henüz ehliyeti bile olmayan Kaan Önder takımına dördüncü kendisine de ilk kez üçüncülük kupası kazandırarak Borusan Otomotiv Motorsport'un 2014 sezonunda toplamda dört kez podyumda Türk bayrağının göndere çekmesini sağladı.

PİLOTLAR

Aytaç Biter:
1965 doğumlu Aytaç Biter, motorsporları kariyerine 2002 senesinde başladı. Formula 3 ve Türkiye pist şampiyonalarında yarıştı.

Levent Kocabıyık:
1985 doğumlu Levent Kocabıyık, motor sporları kariyerine 2012 yılında başladı.

Fatih Ayhan:
1977 doğumlu Fatih Ayhan, motor sporları kariyerine 2004'te Amerika Birleşik Devletleri'nde eyalet karting ligi ile başladı.

İbrahim Okyay:
1969 doğumlu Okyay, motorsporları kariyerine 1992 yılında başladı. Okyay, 22 yıldır ara vermeden yarışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA