Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Trabi yeniden gözde oldu

Trabi, Doğu Almanlar için lüks ve özgürlüğün sembolüydü. Komünist rejimin simgesiydi. Berlin Duvarı yıkılınca gözden düştü, üretimi durdu. Ama yıllar sonra tekrar gündemde. Koleksiyonerlerin gözdesi. Adına dernekler kuruluyor, yarışlar düzenleniyor

Doğu Alman yapımı Trabi, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından gözden düştü. Üretimi 1991'de sona erdi. Komünist rejimin simgesi araba bugün koleksiyonler sayesinde yeniden popüler oldu Trabi'yi hatırlayan var mı? Aman günümüzün popüler yarışması Survivor'daki Turabi ile karıştırmayın. Alakası yok. Otomobil meraklıları dışında hatırlayan olacağını da tahmin etmiyorum. Bu yüzden hemen anlatayım. Halk arasında Trabi denilen Trabant, bir otomobil markası. 1957'de Doğu Almanya'da üretilmeye başlandı. Berlin Duvarı'nın yıkılışıyla birlikte de üretimi sona erdi. Adını uzaya fırlatılan Sputnik'ten alan ve Almanca uydu anlamına gelen Trabant, sosyalist rejimin statü sembollerindendi. Trabi sahibi olanlarla olmayanlar diye bir ayrım vardı. İki zamanlı, gürültülü ve sürekli arızalanan motoruna rağmen Doğu Almanlar için Trabi lüks ve özgürlüğü ifade ediyordu.

TESLİMAT SÜRESİ 13 YIL

Ancak Trabi sahibi olmak öyle kolay değildi. Trabi satın almak isteyen Doğu Almanlar önce rejime bu talebini iletiyor, onay aldıktan sonra teslimat için sıraya giriyordu. Ancak bu süre oldukça uzundu. Teslimat sekiz ila 13 yılı buluyordu. Satış fiyatı da yokluk içinde yaşayan Doğu Almanlar için ucuz değildi. Trabiler sadece Doğu Almanya'da değil, Romanya, Macaristan ve Polonya gibi Doğu Bloku ülkelerinde de satılıyordu. Berlin Duvarı'nın yıkılması bir devri kapatırken, Trabi'nin de sonunu getirdi. İki Almanya'nın birleşmesiyle düne kadar Trabi'ye mecbur olan Doğu Almanlar, Batı otomobillerine yöneldi. Sahip oldukları Trabileri çöpe atanlar bile oldu. Duvarın yıkılmasından 26 yıl sonra, Trabi, koleksiyonerlerin sayesinde yeniden popüler oldu. Değerleri arttı. Almanya, Romanya, Macaristan, Polonya gibi ülkelerde Trabant dernekleri kuruldu. Çeşitli toplantılarda bir araya gelerek, eski günleri anan Trabant sahipleri yarışmalar bile düzenliyor. Komünist rejimin simge otomobili Trabant'a olan ilginin daha da artması bekleniyor.

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ MALZEMEYLE ÜRETİLDİ
Geri dönüştürülmüş malzeme ile yapılan ilk otomobil Trabant'tı. Otomobilin kaportası, Rusya'dan gelen pamuk artıkları ve Doğu Almanya'nın boya endüstrisinin atıklarından yapılan Duroplast malzemeden yapıldı. Otomobilin en büyük avantajı pas tutmamasıydı.

100 KM'YE 21 SANİYEDE ÇIKIYOR
Trabant'ın 500 ve 601 olmak üzere iki modeli vardı. Trabant 500 ya da P50 1957-1963 arası üretildi. Popüler olan model 601 ise 1963'ten 1991'e kadar üretildi. 25 bg gücünde iki silindirli motorun maksimum hızı 112 km. Araç 100 km'ye 21 saniyede çıkıyordu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA