Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Dünyanın en zorlu ikinci yarışı: Transanatolia

Türkiyenin ilk ve tek ralli raid'i Transanatolia bugün start alıyor. Ankara'dan başlayacak yarışa 70'e yakın sporcu katılıyor. Transanatolia Paris-Dakar'dan sonra dünyanın en zor ikinci rallisi olma yolunda

Dünyanın en zorlu motorsporları yarışı ünlü Paris- Dakar Rallisi'dir. Güvenlik gerekçesiyle artık Afrika'da yapılmayan yarış, büyük ilgi görüyor. Motosiklet, otomobil ve kamyonların katıldığı yarış, üç ülkede 9 bin kilometrelik zorlu bir parkurda gerçekleşiyor. Dünyanın en zorlu motorspor yarışları arasında artık Türkiye'nin de adı geçiyor. Mitsubishi, Yokohama, KTM, Garmin, Serka, Protel-micros, Redbull'un desteklediği Transanatolia dünyanın en zor ikinci rallisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Transanatolia bugün Ankara'da start alıyor. Dünyanın tanınmış yarışçılarını ağırlamış olan rallide bu yıl Helder Rodriguez, Alessandro Botturi, Laia Sanz, Oliver Pain, Gerrard Farres gibi tanınmış ralli pilotları yarışıyor. 2010'dan beri düzenlenen yarışta, bugüne kadar 19 farklı ülkeden 400'ün üzerinde yarışcı start aldı. Her geçen yıl dünya çapında tanınmaya başlayan Transanatolia, Türkiye'nin en uzun süren motorspor yarışı olma özelliğine sahip. Toplam yedi gün sürecek yarış 3 bin 710 km'lik parkuruyla dünyanın en uzun ve zor ralli raid'lerinden biri haline geldi. Anadolu'nun birçok kültürel değerine de dokunacak olan yarış, Erzurum-Sarıkamış arasında meşhur top yolundan ve Çorum'da M.Ö. 4 bin yıllarına uzanan tarihe sahip Alacahöyük'ten geçecek. Toplam sekiz ilden geçecek olan rallinin bölgelerin tanıtımına da katkıda bulunacağı tahmin ediliyor. Spor turizmi için Türkiye'ye önemli bir fayda sağlayan Transanatolia rallisini yerli ve yabancı basından birçok gazetecinin takip etmesi bekleniyor. Yaklaşık 300 kişilik bir ekibin ağırlanması için çalışan 130 kişilik organizasyon ekibi, tüm yarış boyunca 30 organizasyon aracı ile yarışı takip edecek. Yarışma boyunca 30 bin metrekare açık alanda kurulan dev kamplarda yarışmacılar ağırlanacak. Organizasyon ekibinin hedefi Transanatolia 2016'da FIA Cross Country Şampiyonası için aday olmak.

Parkur nasıl belirleniyor?

Yol notlarını İtalyan Giulio Fantoni 17 günlük yorucu bir parkur gezisinin ardından yaklaşın 30 günde hazırladı. 2015 güzergahının belirlenmesi için 25 bin kilometreden fazla yol katedildi.

Modifikasyonsuz araçla katılacaklar
Bu yıl 5'incisi düzenlenen yarışmada, modifikasyonsuz bir araç katılacak. Renault, Türkiye'nin en çok satan 4x4 modeli Dacia Duster ile bu organizasyona katılarak, dünyanın en zorlu off-road parkurlarından biri olarak gösterilen rallide, aracın dayanıklılığını göstermeyi hedefliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA