Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Kızılderili reisin adı oto markası oldu

Türkiye’de Kara Şimşek dizisiyle tanınan ABD’li otomobil markası Pontiac’ın ilginç bir öyküsü var. General Motors’un Kızılderili reisi Pontiac Obwandiyag’ın ismini verdiği otomobil markasının üretimi 2009’da krizle birlikte sona erdi

80'lerin efsane dizileri arasında gösterilen Knight Rider, Türkiye'de Kara Şimşek adıyla yayınlandı. Tek kanallı Türkiye'de milyonları ekrana kilitleyen dizide, kendi kendine hareket eden yapay zekâya sahip otomobil KITT ile sahibi Michael Knight'ın maceraları anlatılıyordu. Yanlış sayfada değilsiniz. Dizi eleştirmenliği yapmayacağım. Anlatacağım hikâye, Kara Şimşek dizisinde başrol oynayan KITT yani 1982 model Pontiac Firebird Transam ile ilgili.

2009'DA ÜRETİMİ DURDU
ABD'de 1906'da üretilmeye başlanan Pontiac, General Motors'un bir markasıydı. 2009 finansal krizinde General Motors'un girdiği darboğaz nedeniyle üretimi durduruldu. Türkiye'de çoğunlukla yanlış telaffuz edilen bu Amerikan markası (Poniyak) ismini Kızılderili Şefi Pontiac Obwandiyag'dan aldı. Michigan eyaletindeki Pontiac şehrinin de isim babalığı yapan Ottova yerlilerinin reisi Pontiac, 1720-1769 yılları arasında yaşadı. İngiliz egemenliğine karşı başlatılan, Pontiac Savaşı olarak da bilinen Kızılderili direnişine önderlik etti. Ottova, Potavatomi ve Ocibua yerlilerini bir araya getirmeyi başardı. İngilizlere karşı verdiği savaşta, iyi sonuçlar elde etti. Ancak, saldırılarına engel olamadığı İngilizlerle 1766'da barış anlaşması yapmak zorunda kaldı. Üç yıl sonra bir gezi sırasında Peoria yerlisi tarafından öldürüldü. Ölümü kabileler arasında büyük bir savaşa yol açtı. Pontiac'ın öcünü almak isteyen birçok yerlinin sonu ne yazık ki şefleri gibi oldu.

İNGİLİZLERLE SAVAŞTI
Cevabını merak ettiğim soru, bir Amerikan otomotiv şirketi, sahip olduğu markaya neden Kızılderili ismi verir? Bunun cevabı şef Pontiac'ın hayatında saklı. Sanırım, Kızılderili şefi Pontiac'ın İngilizlere karşı verdiği özgürlük mücadelesi, General Motors'un seçiminde etkili olmuş. Ona bir anlamda vefa borcunu ödemişler.

CHEROKEE TRADEJİSİ
Sadece General Motors değil, bir başka Amerikan otomotiv markası Jeep de ürettiği bir modele Kızılderili ismi verdi. Jeep'in çok satan modelleri arasında bulunan Cherokee, sadece Amerika'da değil, tüm dünyada en çok bilinen bir Kızılderili kabilesi. Oldukça hüzünlü bir hikâyeleri var. Cherokeeler, 1835 yılında yapılan bir anlaşmayla Misissipi'nin batısına göç etmeyi kabul ettiler. Ancak, Cherokeelerin bölgesinde altın bulan beyazlar, göçü hızlandırdılar. Ordunun gözetiminde binlerce Cherokee zor koşullarda 4 ay süren bir yolculuk yaptı. Yaklaşık 4 bini bu yolculuk sırasında açlık, soğuk ve hastalıktan öldü. Cherokeelerin terk ettikleri topraklara ise beyazlar yerleşti. Ancak, bu trajedi sadece Kızılderililerin değil beyazların da tepkisini çekti. Büyük ihtimalle Jeep, bir modeline Cherokee adını vererek, bir anlamda onların hatırasını yaşatmak istedi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA