Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Elektrikli otomobil 183 yaşında

Geleceğin ulaşım çözümü olarak gösterilen elektrikli otomobillerin tarihi oldukça eski. İlk elektrikli otomobil Amerikalı mucid Thomas Davenport tarafından 1835 yılında üretildi

Otomotiv dünyasında büyük bir değişim yaşanıyor. Fosil yakıtlarla çalışan araçların satışları düşerken, alternatif yakıtlarla çalışan araçların satışları hızla artıyor. 2017 yılında elektrikli araç satışları 1.2 milyon adetle rekor kırdı. 2018 yılında bu rakamın 1.4 milyon adete ulaşacağı tahmin ediliyor. Otomotiv markaları da elektrikli araç talebini karşılamak için milyar dolarlık yatırım yapıyor. Satışa sunulan elektrikli araç sayısı her geçen gün artıyor. Çevreci elektrikli araçlar geleceğin ulaşım çözümü olarak görülüyor. Çok yeni gibi görünmesine rağmen aslında elektrikli araçlar hayatımıza yaklaşık 200 yıl önce girdi. Kayıtlara göre ilk elektrikli motorlu aracı icat eden kişi Amerikalı mucid Thomas Davenport. 1835'te elektrikli otomobili üreten Davenport, 1837'de elektrikli motor için patent aldı. Ancak, elektrikli motorlu otomobilin icadında birden fazla ismin katkısı var. Örneğin Rus asıllı İtalyan fizikçi Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta, birincil hücreli pili icat etti. İngiliz kimya ve fizik bilgini Michael Faraday, elektrolizin temel ilkelerini belirledi. Fransız fizikçi Gaston Plante, ilk elektrik akümülatörünü buldu. Davenport'un ardından elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar yoğunlaştı. Birçok firma elektrikli motorlu araç üretmeye başladı. Mucit Thomas Edison da elektrikli otomobillere kayıtsız kalmadı. Batarya teknolojisini geliştirmek için çalıştı. Önemli ilerlemeler kaydetti. 1894 yılında ABD'nin bazı şehirlerinde elektrikli araçların taksi olarak kullanıldığı görüldü. Bu tarihten sonra elektrikli araçlara olan ilgi arttı. 1900 yılında ABD'de üretilen araçların yüzde 30'u elektrikliydi. Menzil problemleri, şarj istasyonu sayısının yetersiz olması gibi sorunlara rağmen elektrikli araçlar yaygınlaşıyordu. Ancak, 1900'lerin başlarında işler tersine döndü. Bu araçlara ilk darbeyi Henry Ford'un seri üretim sistemi vurdu. Otomotiv dünyasında devrime yol açan seri üretimle birlikte fiyatlar düştü. Ford'un ürettiği T Model'i Amerikalıların ucuz fiyatlarla otomobil sahibi olabilmesinin yolunu açtı. İkinci büyük darbe 1920'lerde geldi. ABD'de petrol istasyonları yaygınlaşmaya başladı. Böylece elektrikli araçlara olan ilgi azaldı. Petrol ambargosu ve çevreci kaygılar, bazı dönemlerde elektrikli otomobilleri gündeme getirdi. Ancak, elektrikli otomobillerin yeniden hayatımıza girmesi için 1990'ları beklemek zorunda kaldık. Bugün ise elektrikli otomobiller artık vazgeçilmez... Geleceğin ulaşımına imzasını elektrikliler atacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA