Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Efsane spor otomobiller elektrikliye dönüşüyor

Benzinli ve dizel motorlarıyla efsaneleşen spor otomobil üreticileri artık ikonik modellerini elektrikliye dönüştürüyor. Porsche tarihinin ilk elektrikli modeli Taycan’ı üretirken, Ford Mustang’i, Chevrolet ise Camaro’yu elektrikli modelleri ile yollara sürmeye hazırlanıyor

Dünyada elektrikli otomobillerin sayısı hızla artıyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) verilerine göre 2019'da dünyadaki elektrikli otomobillerin sayısı 5 milyon adeti geçti. En fazla elektrikli otomobil Çin ve ABD'de bulunuyor. Dünyada birçok ülkede dizel ve benzinli otomobillere getirilen yasaklar sonucunda, elektrikli otomobil sayısının yakın bir gelecekte katlanarak artması bekleniyor. Elektrikli otomobil satış tahminleri de bunu doğruluyor. IEA, bugün yaklaşık 3 milyon adet olan elektrikli otomobil satışının 2025'e kadar yıllık 10 milyon adet, 2040'a kadar ise yıllık 30 milyon adete yükseleceği tahminini yapıyor.
Bu tabloyu gören otomotiv firmaları elektrikli otomobillere milyar dolarlık yatırımlar yapıyor. Elektrikli model sayısını ve üretimlerini artırıyorlar. Spor otomobil üreticileri de elektrikli otomobillerden uzak durmuyor. Efsaneleşmiş modellerini elektrikliye dönüştürmekten de çekinmiyorlar.
Lüks spor otomobil markası Porsche, ilk elektrikli modeli Taycan'ı satışa sundu. Ford ikonik modeli Mustang'in elektriklisini üretti. Şimdi de General Motors (GM) Chevy Camaro'nun elektrikli versiyonunu tanıttı. Şimdilik aracın sadece yan silueti paylaşıldı.

MARKANIN DNA'SININ İZLERİ VAR
Porsche'nin ilk elektrikli modeli Taycan, markanın içten yanmalı motorlu modelleri kadar ilgi görüyor. Taycan dış tasarımı ile yeni bir dönemin başladığının sinyallerini veriyor ve Porsche'nin kolayca fark edilen tasarım DNA'sının izlerini taşıyor. Önden bakıldığında, oldukça geniş ve düz bir siluet, hatları oldukça belirgin kanatlar göze çarpıyor. Arka tarafta aşağı doğru bir eğime sahip spor görünümlü tavan hattı silueti şekillendiriyor. Keskin hatlı yan kısımlar da otomobilin karakteristik özellikleri arasında bulunuyor. Porsche Taycan, Turbo ve Turbo S olmak üzere iki farklı versiyon ile satışa sunuluyor. 650 beygir güç üreten Taycan Turbo, 0`dan 100 km hıza 3.2 saniyede ulaşırken Taycan Turbo S ise 750 beygir güç üretiyor ve 0`dan 100 km hıza 2.8 saniyede ulaşabiliyor. Bu arada Taycan'ın bataryası, 100 kilometreye kadar bir menzil için yalnızca beş dakikada yeniden şarj edilebiliyor. Porsche Taycan, 2020 sonunda Türkiye'de satışa sunulacak.

MUSTANG 2020 SONUNDA YOLLARDA
Ford ikonik modeli Mustang'in yeni bir versiyonunu üretti. Ford Mustang Mach-E adı verilen bu yeni versiyon elektrikli bir SUV. 2019 sonunda Los Angeles Otomobil Fuarı'nda tanıtılan ve ön sipariş yöntemiyle satışa sunulan Mustang Mach-E de büyük ilgi gördü. Büyük taleple karşılaşan Ford, sipariş alma işlemine son verdi. ABD'de 43 bin 895 dolarlık başlangıç fiyatına sahip olan araç, 2020 yılının sonlarında bayilerdeki yerini alacak. Ford Mustang Mach-E'de iki adet lityum-iyon batarya paketi seçeneği bulunuyor. Arkadan itişli ve dört çeker alternatiflerinin sunulduğu otomobilin menzili 480 km.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA