Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomobil müzeleri bir ‘tık’ uzakta

Evden dışarı çıkamadığımız bu günlerde dünyada ve Türkiye’deki birçok otomobil müzesini sanal ziyaret edip, keyifli vakit geçirmek mümkün. Otomotiv dünyasında iz bırakmış modellerin sergilendiği müzelerde, otomobilin geçmişten günümüze olan yolculuğu da gözler önüne seriliyor

Koronavirüs salgını nedeniyle evlere kapandığımız bu günlerde ekmek ve börek yapmaktan, film izlemekten sıkılanlar için bir önerimiz var. Evden adımımızı atmadan dünyada ve Türkiye'deki otomobil müzelerini sanal ziyaret edip, keyifli zaman geçirmek mümkün.
Dünyada ziyaret edilebilecek müzelerin başında Mercedes-Benz, BMW, Mazda, Honda, Ferrari, Lamborghini, Porsche, Skoda ve Toyota'nın müzeleri geliyor. Dünya otomotivine yön veren markaların tarihini anlatan müzeler ilgi görüyor.



Türkiye'de ise Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ve İzmir'deki KEY Klasik Otomobil Müzesi bir tık uzağınızda. Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, koronavirüs tedbirleri nedeniyle evlerinden çıkmayan ziyaretçiler için kapılarını sanal ortamda açıyor. Android ve IOS işletim sistemlerinde kullanılabilen sesli rehber uygulaması; App Store ve Google Play Store üzerinden Türkçe ve İngilizce olarak indirilip dinlenebiliyor. Uygulamanın Türkçe versiyonu Tofaş Müzesi, İngilizce versiyonu ise Tofaş Museum başlığı altında yer alıyor. Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, ücretsiz olan sesli rehber uygulamasıyla, tarihe tanıklık eden ulaşım araçlarını sanal anlatımlarla dinleyicilerine ulaştırmayı amaçlıyor.
Müze gezisi Sanal Rehber yardımıyla seçilen hızlı tur kapsamında 35 dakikada, detaylı tur seçilerek ise yaklaşık 60 dakikada tamamlanabiliyor. Hızlı tur bölümünde, arabacılık ve otomotiv tarihindeki mihenk taşlarına özet niteliğinde bir yolculuk yapılırken; detaylı tur seçeneğinde ise bu bölümler daha uzun ve ayrıntılı olarak ele alınıyor. Çocuk ziyaretçiler için hazırlanan sesli rehber turu seçeneğinde, 20 dakikalık eğlenceli bir anlatım bulunuyor. Özel olarak tasarlanan anlatı seçeneğinde İlk Oyuncak Araba, At Arabaları gibi farklı konu başlıkları bulunuyor.



MOTOSİKLET DE VAR
Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir tarafından bir araya getirilen parçalarla oluşmuş farklı koleksiyonların sergilendiği KEY Klasik Otomobil Müzesi'ni de sanal olarak ziyaret etmek mümkün. 7 bin metrekare alana kurulu olan müzede, 1886 yılında üretilen ilk otomobilden bugüne otomobil dünyasının 100 yılı aşkın hikayesini anlatan 75 otomobil bulunuyor. Bunlar arasında otomotive yön vermiş Mercedes- Benz, Cadillac, Ford, BMW, Porsche ve MINI gibi markaların ilk modelleri var. Ayrıca müzede 19'uncu yüzyılın sonlarından yakın geçmişimize kadar üretilmiş 50 motosiklet sergileniyor. Müzenin dikkat çeken koleksiyonları arasında 1900'lerin en prestijli otomobil aksesuvarları ve maskotları ile sayıları 2 bin 550 adeti bulan model otomobiller yer alıyor. 1900'lü yılların başlarından itibaren benzin istasyonlarında kullanılmış orijinal ekipmanlar da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

***



JAPONYA'DA 360 DERECE SANAL TUR


Evinden çıkmayan otomobilseverlere, Japonya'daki Twin Ring Motegi pistinde bulunan Honda Koleksiyon Salonu'nu öneriyoruz. Salonda 360 derece sanal tur üzerinden 300 adedin üzerinde model sergileniyor. Turda Honda tarafından üretilen ilk küçük otomobil T360 ve ilk tek kişilik F1 aracı RA271 gibi efsane araçlar da var. Sanal tur, otomobilden motosiklete ve çeşitli güç ürünlerine kadar uzanan özel bir koleksiyon sunuyor. Evlerinden Honda modellerini fotoğraflarla inceleyebilecek ziyaretçiler ayrıca bazı modellere özel videolarla da geçmişin heyecanını hissetme şansı yakalıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA