Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

İkonik maskotun hikayesinde gizli aşk var

Rolls-Royce Motor Cars'ın logosu Spirit of Ecstasy'nin (Enginliğin Ruhu) 110'uncu yıl dönümü kutlanıyor. Tasarımın kullanım hakları 6 Şubat 1911'de tescil edilen amblem, Rolls-Royce markasının tanımlayıcı bir özelliği ve dünyadaki en ünlü, ikonik sembollerinden biri haline geldi.
1910 yılından itibaren otomobillerin kaputunun üzerinde logo ve maskot kullanımı moda haline geldi. Rolls Royce da markanın lüks imajını yansıtacak bir maskot arayışına girdi. Şirketin o dönemki Genel Müdürü Claude Johnson bunun için görevlendirildi.
Johnson, ünlü heykeltıraş ve illüstratör Charles Sykes'den Rolls-Royce için bir maskot tasarlamasını istedi. Sykes, 1911 Şubat ayında bir maskot önerisinde bulundu. Bu maskot, otomobil öncüsü ve erken Rolls-Royce meraklısı Beaulieu'lu Lord Montagu'nun Silver Ghost'u için tasarladığı The Whisperer adlı bronz bir heykelciği temel alıyordu.



İlk dönemde isteğe bağlı olarak alınabilen maskot, 1920'lerden itibaren standart aksesuar haline dönüştü. Spirit of Ecstasy, bugün şirketin Goodwood'daki fabrikasında üretilen her Rolls-Royce'un kaputunu süslüyor.
Ancak bugün dünyanın en çok bilinen bu sembolün otomobil için değil gizli bir aşk için tasarlandığı söyleniyor. Hikaye şöyle: Lord Montagu, 1902 yılında işe yeni başlayan sekreteri Eleanor Velasco Thorton'a aşık olur.
Ancak Lord Montagu'nun evli olması, Thorton'un statüsü gibi nedenler aşıkların birlikte olmasını engeller. Buna karşın ayrılmazlar. Genç kadın hamile kalır ve sevgilisinin yanında çalışmaya devam eder. Aşklarını gözlerden uzak yaşamaya başlarlar.
Lord, sevgilisine duyduğu sevgiyi ve aşklarını ölümsüzleştirmek ister. Heykeltıraş Sykes'den yeni otomobili için tasarlayacağı maskotta, sevgilisi Thornton'u model olarak kullanmasını ister. Bunun üzerine Sykes, Thornton'u uçuşan bir elbise içinde modeller. Bu maskot ikilinin aşklarını sembolize eden "The Whisper"dır. Daha sonra bu maskot, Rolls-Royce otomobillerde kullanılmaya başlar. Böylece dünyanın en çok bilinen ikonik sembolü ortaya çıkar.



GEMİ KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ
Gizli aşk ne yazık ki, trajik bir şekilde sonlandı. Lord ve sevgilisi gemiyle bir iş gezisine çıkarlar. Gemi alabora olur. Lord Mantagu kurtulur. Ancak Thornton boğulur. Lord, 14 yıl sonra hayatını kaybeder.

MOTOR ÇALIŞINCA ORTAYA ÇIKIYOR
İlk Spirit of Ecstasy heykelcikleri yedi inç (yaklaşık 18 cm) yüksekliğinde bir heykeldi. Bugün, üç inç (7.5 cm) daha küçük olan bu heykelcik, kaputtaki özel bir yuva içinde bulunuyor. Motor çalıştığında ise hassas bir şekilde tasarlanmış mekanizma sayesinde dışarı çıkıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA