Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Akıllı müze rehberi telefonumda

İstanbul Modern, akıllı telefonları rehber haline getiren bir teknoloji kullanıyor. Bu konum tabanlı kablosuz Beacon teknolojisi sayesinde sanatçı ve eserler hakkındaki bilgi ve videolar telefon ekranına düşüyor

Yıllar önce Viyana Doğa Tarihi Müzesi ziyaretim sırasında çocuklarda merakı diri tutmanın ne kadar zor olduğuna şahitlik etmiştim. 3 boyutlu yer kabuğu canlandırması, deprem simülasyonu çocuklara küçük yaşta kalıcı eğitim izleri bırakıyordu. Merakı sürekli canlı tutmak oldukça zor. Yani bir çocuk meslek seçimini yaparken evde değil, sokakta, sinemada, müzelerde ortaya çıkan kıvılcımdan etkileniyor. Merak uyandıran merkezler yaratmak kolay değil. Hele bugün bu iş çok daha zor. Çocukların akıllı telefon veya tabletlerden kafasını kaldırması için daha yaratıcı, daha istekli ve daha özenli olmanız gerek. Eğitim metodlarını değiştirip çocukların kullandığı araçları eğitim sistemine entegre etmek zorundayız.

BLUETOOTH'U AÇ
İstanbul Modern müze ziyaretçileri için yeni bir teknoloji kullanmaya başladı. Anne babalarla çocukları buluşturan çok fazla etkinlik kalmamışken teknoloji kuşakları birleştiren yeni umutlar da taşıyor. Teknoloji korkutan değil, birleştiren köprü oluyor. Uygulamayı kullanmak kolay. Kullanılan İstanbul Modern uygulaması kablosuz Beacon (bikın diye okunuyor) teknolojisini kullanıyor. Müzeye gittiğinizde ziyaretçilerin kullandığı WiFi ağına giriyorsunuz. Eğer Turkcell abonesiyseniz, normal şebekeyi de kullanabilirsiniz. İstanbul Modern uygulamasını iOS veya Android telefonunuza indiriyorsunuz. Bluetooth sinyalini ve uygulamayı açıp müzede gezintiye çıkıyorsunuz. Müzedeki eserlerin bir bölümünün künyesinin yanında yeşil şekilsiz bir taş göreceksiniz. Bu sergide 19 eserde kullanılan teknoloji sayesinde gördüğünüz eserleri anlamak, daha çok bilgi almak mümkün oluyor. Uygulamayı açıp esere yaklaştığınız anda akıllı telefonda aile ya da bireysel seçeneği tıkladığınız anda ekranda detaylı bilgiler görüyorsunuz.

BEĞENDİM HARİTASI

Eğer bireysel seçeneği tıklarsanız, video, metin ve fotoğraf tabanlı bilgiler telefon ekranınıza geliyor. Müze ziyaretçilerine kullanılan bu teknolojiyle ilgili girişte bilgi sunuluyor. Peki müzeler bu teknolojileri kullanarak yalnızca ziyaretçilerin bilgi almasını mı sağlıyor? Hayır, sadece bilgi vermiyor, ziyaretçiler hakkında daha iyi hizmet sunmak için bilgi topluyorlar. Örneğin benim Bedri Rahmi Eyüboğlu eserinin önünde durduğumu analiz ederek bir sonraki sergide bana davetiye gönderiyor. Yani her ziyaretçinin hangi eserin önünde durarak ilgilendiğini kısmen tespit etmek mümkün. Teknoloji ziyaretçileri tanımak için köprü oluşuyor.

ŞEKİLSİZ TAŞ TELEFONUMLA KONUŞUYOR
Kablosuz bağlantı olanağı sunan Beacon adlı bu teknoloji, düşük enerji tüketen bluetooth üzerinden çeşitli ürün ve hizmetler hakkında bilgi almanızı sağlıyor. Mağazalarda, duraklarda pek çok yerde kullanılan Beacon teknolojisi şu anda İstanbul Modern'de kullanılıyor. Müzedeki eserler hakkında metin veya görsel tabanlı daha çok bilgi almanızı sağlıyor. Eserlerin veya ürünlerin yanına geldiğinizde açık uygulama üstünden bilgilendirme yapılıyor. Beacon anteni telefondaki uygulama üstünden sizi internet sitesine yönlendiriyor. Cihazınızın WiFi veya şebeke üzerinden internete bağlı olması gerekiyor.

TELEFON İÇİN KOD ÇOCUK OYUNCAĞI
Çocuklar akıllı telefon ve tablet kullanırken sadece pasif oyuncu değil, yaratıcı işler de yapabiliyor. Bu farklı bakış açısını canlandırmak için farklı yayınlar hazırlayarak çocukları ve aileleri heyecanlandırmak gerekiyor. Pusula Yayıncılık, Bahçeşehir Üniversitesi STEM Merkezi işbirliği ve Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel'in sunuşu ile şimdi bu dünyaya giriş yaşını düşürerek çıtayı yukarı çıkartılıyor: Çocuklar için programlama ve kodlama. Algoritmalarla düşünmek, çocukların matematiksel becerilerini de inanılmaz ölçüde geliştirebiliyor. Onun için programlamanın, algoritma geliştirmenin ve kodlamanın başlangıç yaşı hızla düşüyor. Kitapta, çocukların algoritmalara ve programlamaya ilişkin temel kavramları öğrenebilmeleri için hazırlanan grafik uygulamalar ve platformlar tanıtılıyor. Örneğin bloklarla görsel olarak program geliştirilmesini sağlayan, Google'ın görsel kütüphanesi Google Blockly. Çocuklara programlamayı sevdirmek ve öğretmek için MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından geliştirilen web temelli platform, Scratch. Yani çocuğunuza programlama öğretmek için Zafer Demirkol'un kitabı dışında herhangi bir şeyi satın almanıza gerek yok. Web üzerinden uygulamaları adım adım izleyip örnekleri birlikte yapmanız, kavramların üzerinden geçmeniz yeterli... 30 yıldır programcılık yapan, şimdiye dek yazdığı 10 farklı bilgisayar kitabıyla bütün bilişim camiası tarafından iyi tanınan Zafer Demirkol, yedi yaşındaki oğluyla yardımlaşarak hazırlamış bu kitabı.

19 YAPITIN BİLGİSİ VAR
İstanbul Modern'de devam eden "Sanatçı ve Zamanı" sergisine aileleriyle birlikte gelen ziyaretçiler aile turu alternatifini seçerek 10 eser hakkında bilgiye ulaşabiliyorlar. Yapıtların anlatımı, çocukların anlayabileceği basit ve yalın bir dille gerçekleştiriliyor. Ziyaretçiler ayrıca kısa videolara İstanbul Modern'in YouTube sayfası üzerinden de ulaşabiliyor. Bireysel tur alternatifini seçen ziyaretçiler 19 yapıtla ilgili olarak zengin bir içerikle karşılaşıyorlar. Bu içerikler yapıt ve sanatçı bilgisi, yapıtla ilgili detaylı video ve kişilerin İstanbul Modern kütüphanesinde o sanatçı ya da yapıtla ilgili bulabilecekleri yayınları kapsıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA