Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Cüzdanı unut telefonu unutma

Bugün pek çok kişinin özel yaşamı, eğlence, hatta ödeme aracı akıllı telefonlar oldu. Henüz çoğunluk değiller. Ancak kafaları karışanlar hiç de az değil. #ikiaradabirderede kalanların yüzde 23 yani neredeyse her dört kişiden biri mobil ödemeyi tercih ediyor

Türkiye'de değeri düşse de çıksa da altından vazgeçemeyen önemli bir kitle var. Ve tabii ki nakit para alışkanlığını bırakmak da çok kolay değil. Yeni ödeme sistemlerine direnç oldukça fazla. Kredi kartı kullanmaya dahi alışamamış toplumun mobil ödemeye şıp diye geçmesi de zaman alacak. Oysa kabul etmeliyiz ki eninde sonunda akıllı telefonlar ödeme konusunda, hayatımızın kumanda ekranı olacak.

FİNANS TEKNOLOJİSİ

Bu hafta #ikiaradabirderede kapsamında yaptığımız son ankete göre, sorumuzu cevaplayan her iki kişiden biri alışverişlerinde kredi kartı kullanmayı veya mobil ödemeyi tercih ediyor. @yapikredi desteğiyle düzenlediğimiz ankete 6 bin kişi oy kullandı. Burada kullanılan tercihler gösteriyor ki her şeye rağmen mobil ödeme alışkanlıklarına hızla uyum sağlayan önemli bir kitle var.

MOBİL CÜZDANI UNUTMA
Dijital ortamda hızla artan yeni alışkanlıklar, finans teknolojisi konusunda yeni girişimcilerin de doğmasına sebep oluyor. Mesela internette hiç kimsenin beklemediği bir hızla büyüyen yenilikçi ödeme ağı Bitcoin ve yeni nesil paranın hikayesi 28 Nisan'da Kadir Has Üniversitesi'nde anlatılacak. Teknoloji şirketleri ve telekom operatörleri heyecanla hareket ederken bankalar da tabii ki bu durumu seyretmekle yetinmiyor. Türkiye'de Yapı Kredi Cüzdan ile alışkanlıkları değiştirmeye çalışıyor. Akıllı telefonlarınıza Appstore ve Google Play'den ücretsiz indirilebilen Yapı Kredi Cüzdan uygulamasıyla en yakın lokasyondaki alışveriş merkezlerinden, en favori markalarınıza alışverişle ilgili aklınıza gelebilecek her konuyu cep telefonunuza taşıyor. Hatta Yapı Kredi Cüzdan ile kredi kartına ihtiyaç olmadan Android 4.4.2 ve üzeri işletim sistemine ve NFC teknolojisine sahip akıllı telefonlar ile ödeme yapılabiliyor. Uygulamayı açmadan, temassız POS cihazına sadece cep telefonlarını yaklaştırarak mobil ödeme yapılabiliyor. Farklı sektörlerdeki diğer firmalar da bu konu üzerinde çalışıyor. Google ve Apple hızlı davranarak cihaz tarafındaki üstünlüklerini kullanarak yaygın kullanım yakalamaya çalışıyor. Vodafone, yüksek teknolojiye gerek kalmadan Afrika'da mobil ödemeyi hayata geçiriyor. Türkiye'de Turkcell ve Türk Telekom geliştirdikleri projelerle uluslararası fuarlarda gövde gösterisi yapıyor. Bunlara Mastercard ve Visa'nın özel projeleri ekleniyor.

PARANIN SAHİBİ KİM?
Geçtiğimiz hafta Kopenhag'da düzenlenen Money 2020 etkinliği tüm bu gelişmeleri gözler önüne serdi. Gördük ki, dünyada artık paraya dokunmayanlar onu yönetmeye başlıyor. Elektronik ortamda oluşan paranın talibi çok. Teknoloji, e-ticaret, telekom şirketleri bankalarla kapışıyor veya işbirliği yapıyor. Yani gelecekte paranın online ortamda dolaşacağını bilen herkes hem rekabet ediyor hem de işbirliği yapmak için çaba harcıyor. Yani yeni nesil parayı yönetmek isteyen çok. Ticaretin olduğu her alanda karşımıza çıkan yeni dijital para ürün veya hizmetini satın alırken de akıllı telefonların daha çok kullanıldığını görüyoruz. Çinli e-ticaret devi Alibaba ise AliPay ile müthiş bir deneyim sunuyor. 450 milyon kişi akıllı telefonlarına AliPay uygulamasını indirmiş durumda. 600 bin üye yeri ve 1 milyon taksici de AliPay ödemelerini halihazırda kullanıyor.

İsmail Hakkı Polat Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Öğretim Görevlisi

Hepsi bir arada mobil
"Her zaman ve her yerden işlem yapabilme" avantajıyla kullanımı giderek artan mobil ödeme sistemlerinin, önümüzdeki dönemde ağırlığını arttırması kaçınılmaz. Bununla birlikte bağımsız siber para birimi BitCoin vb. yenilikçi deneyimlerin mevcut finansal sisteme adapte edilmesi sayesinde yeni nesil ödeme sistemlerinin zamanmekandan bağımsız ve ödeme aracı, para birimi, cüzdan ve hatta yatırım aracı özelliklerinin hepsini bir arada taşıyan bir karakteristiğe sahip olacağını da düşünüyorum.

Soner Canko BKM Yönetim Kurulu Başkanı

Nakitsiz gelecek bizi bekliyor
Yapılan ödeme tercihleri anketi gösteriyor ki tüketiciler de bizlerle aynı noktada. Yani nakitsiz bir geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz. Bildiğiniz gibi 2015 yılında toplam ödemelerin yüzde 40'ı kartlarla gerçekleştirilmişti. Anketle karşımıza çıkan tabloya nakitsiz geleceği hayal edenler olarak baktığımızda, 2016 yılında mobil ödemelerin gelişmesi ve artık kartlı ödemelerin daha çok tercih edilmesiyle 2023'te %100 e yaklaşan nakitsiz ödeme oranlarını göreceğiz.

Mobil ödeme güvenle büyüyecek
Mobil ödeme sorgulamasında #ikiaradabirderede kalanların en büyük derdi güvenlik. Anket sorusunu yanıtların ikinci sorunu üye iş yerlerinin azlığı. Yani mobil ödeme kullanmayan 4 kişiden üçünün sebebinin ne olduğunu sadece bu iki sebepten fark edebiliyorsunuz. Üçüncü madde yüzde 18 ile üyelik işleminin uzun sürmesinden yakınıyor. Sonuçta kullanıcı sayısını artıracak en önemli şeylerden biri de kullanılan teknolojilerin hem kullanıcı hem üye işyerlerinde etkin şekilde kullanılması. Son olarak tüketici uygulamasının kolay kullanılması da mobil ödemenin kullanılmasında etkili oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA