Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Darbe tanığı kameralar

Akıllı telefonlar, güvenlik kameraları ve medyanın kameraları darbecilerin kaos hedefini suçüstü yakaladı. Milyonlarca kamera ve mobil internet sayesinde toplum, partiler ve sivil toplum örgütleri demokrasiye sahip çıktı

Bir yanda darbeciler ve ellerinde halka doğrultulmuş silahlar, öte yanda demokrasiye inanan halk ve ellerinde akıllı telefonlar. Türkiye milyonlarca kamera ile darbe teşebbüsüne tanık oldu. Sadece akıllı telefonlar değil, sokaklarda, okullarda, bankalarda kayıtta olan güvenlik kameraları da darbenin tanığı oldu. 12 Eylül 1980 darbesinde sadece profesyonel fotoğrafçıların ve gazetecilerin sahip olduğu kameralar bu kez halkın büyük çoğunluğunun elindeydi. Yani 15 Temmuz'un 12 Eylül'den farkı, milyonlarca kamera, hızlı sabit ve mobil internet bağlantısı, paylaşılan milyonlarca video ve fotoğraf sayesinde darbecilerin niyetinin gün gibi ortaya çıkmasıydı. Sosyal medyada ve ana akım medyada üstünlük demokrasiye sahip çıkanların elindeydi. İşgal ve kesinti girişimleri halk ve güvenlik kuvvetleri sayesinde savuşturuldu. 1980 yılında Adana'nın Ceyhan ilçesinde saat sabahın erken saatlerinde babam uykumuzdan kaldırıp ağlayarak "Evladım darbe oldu. Ordu yönetime el koydu" dedi ve bana sarıldı. 1980 yılında darbe tuzağına giderken halka "terör olayları yüzünden sokağa çıkamıyoruz" psikolojisi başarıyla işlenmişti. Ancak 15 Temmuz'da darbecilerin yaptıklarına kameralar sayesinde suçüstü yapma şansı vardı. Doğal olarak psikolojik üstünlük demokrasi taraftarlarının eline geçti. Meydanlar ve kritik merkezler, binlerce göz ve kamera tarafından gözlendi.

GÜVENLİK KAMERALARI TANIK
Sokaklardaki MOBESE kameralarının dışında, özel ve kamu kurumlarındaki güvenlik kameraları darbe teşebbüsü sırasında yaşananların tek tek kaydedilmesini sağladı. Güvenlik kameraları da darbe girişimi sonrası hukuksal süreçte pek çok şeyin aydınlatılmasını sağlayacak. İfadelerle kamera görüntüleri bir araya getirilerek hukukun hatasız ve hızlı işlemesine katkı sağlanmış olacak.

DEMOKRASİ ZAFERİNİN TEKNOLOJİSİ

WhatsApp:
Darbeyi planlayan çetenin WhatsApp üzerinden örgütlendiğini gördük. Ancak demokrasiye sahip çıkan halk ve güvenlik birimleri darbecilerden daha hızlı ve daha yoğun şekilde anlık mesajlaşma uygulamaları sayesinde örgütlendi ve meydanlara sahip çıktı. Kritik merkezlerde darbecilere karşı direniş WhatsApp üzerinden örgütlendi.

Sosyal medya:
Facebook, Twitter ve YouTube üzerinden paylaşılan video ve fotoğraflarla darbenin acımasız yüzü anında paylaşıldı. Bu sayede demokrasiye inananlar zafer kazandı.

Dijital TV Yayını:
Digiturk yayınlarını kesmek için saldıran darbeciler uydu yayınının kesilmesini sağlasa da Digiturk internet üzerinden yayına devam etti. Turkcell TV+ ve Türk Telekom Tivibu platformları ana akım TV yayınlarının devamını sağladı. Böylece mobil telefon, tablet, bilgisayar ekranlarından TV yayınları izlendi.

FaceTime:
15 Temmuz gecesinin en kritik mesajı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın meydanlara ve kritik merkezlere toplanma çağrısı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı televizyon yayınına iPhone üzerinden gerçekleştirilen ve görüntülü görüşme olanağı sunan Facetime uygulamasıyla bağlandı ve mesajlarını verdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA