Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Paralel muhasipler

Artık herkes 17 Aralık 2013'ün Türkiye'de bir milat olduğunu kabul ediyor.
Niye?
Çünkü o gün yıllarca emniyet ve yargı teşkilatına sinsice sızan paralel örgüt, 'militan'larıyla meşru iktidara darbe girişiminde bulunduğunda başlatılan mücadele buzdağını ve arkasını zihnimizde fluluktan kurtardı. Örgütün, 'yeter ki, kaos olsun, istikrar bozulsun, devlet sarsılsın' uğraşılarını, ihanetlerini, satılmışlıklarını hep birlikte izledik. 'Altın nesil yetiştiriyoruz' diye yola koyulup, kurban derileri ve öğrenci yardımlarıyla başladıkları sistemi nasıl bir finans ağına dönüştürdüklerine şahit olduk. Hatta organizasyonun 150 milyar dolarlık mali büyüklüğe ulaştığını bile öğrendik.
Geçtiğimiz gün Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) mali ağını, örgüte destek veren şirketleri, aktif faaliyet yürüten isimleri, eğitim, bilişim ve medya kurumlarındaki bağlantılarını deşifre eden rapor elime geçince bugüne kadar pek de üzerine gidilmeyen bir tarafın varlığından haberdar oldum.
Hemen anlatayım...
Haliyle, bankası, holdingi, medyası, hastanesi, okulu, STK'sı olan bu organizasyon, hem kurumsal gelirlerini hem de şahıslardan topladığı himmetleri bir yerde biriktirmek zorunda... Bu paraları tuttuğu defterleri ve dosyaları birilerine tertip ve tanzim ettirmek durumunda...
PDY yapılanmasında, şahıslardan paralar için her ilde gelir ve gider kalemlerini tutan ve bunu bir üstüne rapor eden muhasipler var. Devlet memurlarının para toplama faaliyetlerini o bölgenin imamı organize ediyor. Himmet olarak toplanan büyük meblağlı paraların meşru hale getirilip sisteme sokulması işi için ise örgüte bağlı serbest mali müşavirlik firmaları açılmış durumda.
Buralarda çalışanlar da örgüt içindeki 'en güvenilir!' kişilerden seçiliyor.
Kolay değil tabii... Kasada milyarları kağıt üzerindeki şahıs hesaplarıyla meşru zemine aktarmak...
İşte bu mali müşavirlikler aracılığıyla, PDY'ye bağlı kurum ve kuruluşların hem muhasebeleri tutuluyor, hem de yapı içindeki mali denetimleri yapılıyor.
Kim bunlar derseniz?
Konya'da kurulanı da var, Ankara'da, İzmir'de, İstanbul'da faaliyet göstereni de... Aktif Global, Tuğra, Dakik, ADM bunlardan birkaçı...
Bence paralel çetenin çökertilmesi için en kritik şirketler mali müşavirlik firmaları... Çünkü, muhasipler her şeyi bilir, müşterilerinin kara kutusudur, hatta kara kutunun da kutusudur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA