Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Enerji stratejisi bürokrasiyi kaldırıyor

Bulunduğumuz coğrafyayı gözünüzün önüne getirin. Ortadoğu'da yaşanan savaşı düşünün. Uluslararası, bölgesel ve yerel güçlerin iç içe geçtiği savaş sürecinin arka planında enerji kaynakları ve enerji geçiş hatları yatmıyor mu?
Elbette öyle... Enerji, ekonomi, siyaset ve diplomasi arasında yer alan ve günümüz dünyasında oldukça stratejik bir alan... Bizim gibi bölgede önemli bir oyuncu olan ülkenin kendisine enerjide stratejik vizyon çizmesi elzemdi. Türkiye'yi enerjide yumuşak karnı olan dışa bağımlılıktan kurtaracak, yerli enerjide yatırımların önünü açacak, uzun vadeli bir stratejiye ihtiyaç vardı. Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bu ihtiyaca cevap veren 'Milli Enerji ve Maden Politikası'nı açıkladı. Dolmabahçe'deki sunumu enerji alanına yatırım yapan işadamları, sivil toplum örgütleri ve gazeteciler izledi.
Güçlü bir ekonomi için güçlü sistem kadar güçlü bir enerji politikasına da ihtiyaç olduğu bilinciyle hazırlanan sunumda, benim dikkatimi çeken bazı noktalar oldu.
Birincisi, öngörülebilir piyasa ve yatırım iklimi... Bakan Albayrak, sunumunda üzerine basa basa işadamlarına bürokratik engellerin kalkacağı mesajını verdi. Belli ki, enerjide strateji belgesine uygun yatırım yapanlara her türlü kolaylık sağlanacak. Bu yatırımların önünü açacağı gibi istihdamı da destekleyecek. Çok yatırım daha çok rekabet ortamı yaratacak. Sonuç ne mi olacak? Maliyetlerin düşmesi ve vatandaşların ucuz enerjiye kavuşması...
İkincisi, bankaların enerji yatırımlarına vereceği desteğin önünü açacak düzenlemeler... Burada şöyle bir örnek verdi Bakan Albayrak. Madencilik sektörüne verilen kredilerin payı yüzde 2-3'lerde. Yeni strateji belgesiyle madencilik sektörüne raporlama sistemi getirecek Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu kuruluyor. Bu komisyon uluslararası akreditasyona sahip olacak. Madencilik alanına yatırım yapacak olan işadamları bu komisyondan daha ucuza aldıkları raporlarla bankaya gidecek. Bankalar bu raporlarla maden sektöründe finansmanın önünü açabilecek.
Uzun lafın kısası şu...
2023, 2053 ve 2071 hedeflerini konuşuyorsak, güçlü enerji politikalarını da hayata geçirmeliydik. İşte yeni strateji bunu sağlayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA