Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Kendilerini ele verdiler

Dolarda spekülatif atağa hazırlanan tetikçiler kendilerini ele verdi. TL bulamayıp temerrüde düşünce borsada satışa başladılar. En çok satışı Citi, Credit Suisse ve Merrill Lynch yaptı

Seçimlere bir hafta kala Türkiye'ye kara pazartesi yaşatmak isteyen küresel tetikçiler, Merkez Bankası'nın hamleleriyle köşeye sıkışınca borsada satışa geçerek kendilerini resmen açık etti. Türkiye'de 11 milyar dolar karşılığı TL shortlayarak dolarda operasyon planlayan yabancı spekülatörler, TL bulamayıp temerrüde düşünce zararları pahasına ellerindeki hisse senetlerinden çıkmaya başladı. "TL yoksa hisse satarım" diye tehdide başvuranlar arasında Citi, Merilly Lynch ve Credit Suisse başı çekiyor. Analistler, Borsa İstanbul'da zararına hisse senetlerini boşaltanların Merkez Bankası'nın hamleleriyle temerrüde düşen bankalar olduğunu belirtiyor.

Döviz manipülasyonu nasıl yapıldı? TCMB'nin swap hamlesi ne anlama geliyor?

TÜRKİYE'YLE İNATLAŞIYORLAR
Geçmişte para spekülatörleri, düşük faizle TL bulup onu shortlayıp (elinde olmayan bir şeyi satıp) dolar alıyor, hem yükselişten kâr ediyor hem de spekülasyon yapıyordu. Merkez Bankası'nın hafta başında yaptığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun da Ağustos 2018'deki ilk kur saldırısında uygulamaya koyduğu önlemler nedeniyle TL shortlama oyunu bozulan spekülatörler, ellerindeki doları bozdurmak yerine hisse senetlerine ve tahvile yüklendi. Sabah saatlerinde güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, öğleden sonra gelen yabancı satışlarıyla yüzde 6'ya yakın düşerek 91.855 puana indi. 2 ve 10 yıllık tahvillerin faizi de yılın en yükseğine çıktı.

Merkez Bankası'ndan flaş döviz açıklaması

BANKALARDA SATIŞA GEÇTİLER
Yabancıların hisse satışı yaklaşık 1.5 milyar TL'yi buldu. Yabancıların en çok İMKB 30'daki bankacılık hisselerini satması da BDDK kararlarından sonra TL'yi kısan Türk bankalardan 'rövanş' isteği olarak algılandı. Merkez'in Londra ile savaşı sürerken yerel oyuncuların iki günde içeride 1.5 milyar dolar alması da dikkat çekti.

11 MİLYAR DOLARLIK OPERASYON
Küresel tetikçiler, geçtiğimiz hafta cuma günkü JP Morgan'ın düzmece raporuyla düğmeye bastı. Dolar yüzde 5.5 yükseltildi. Asıl amaç seçimlere bir hafta kala geçen yıl ağustosta yaşanan finansal saldırıya benzer bir operasyonu yapmaktı. Bu yolla hem kriz algısı yaratılacak, hem de seçim sonuçlarına etki edilecekti. Cuma günkü hareketin ardından 25 Mart'ta Türkiye'ye bir Kara Pazartesi yaşatmak istediler. Edinilen bilgilere göre, yabancı bankalar 11 milyar dolar karşılığı TL shortlayarak Türkiye'de döviz kurlarını yükseltecekti.



TEMERRÜDE DÜŞENLER BELLİ…
En çok satış 525 milyon TL ile Citi Menkul'den geldi. Credit Suisse'in net satışı 501 milyon, Merrill Lynch'in 328 milyon, Deutsche'nin 39 milyon, HSBC'nin 32 milyon TL'yi buldu. Yapı Kredi'de de 164.7 milyon TL satış oldu. Satışı yapanın borsada 'herif' diye bilinen yatırımcı olduğu belirtiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA