Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

İş dünyasının ‘Duran Adam’ları!

Şu ülkeyi ateşe vermek isteyenlerin kalkışmaya çevirdiği Gezi olaylarını hatırlarsınız. Hani o dönemde Taksim Meydanı'nda durarak pasif direniş sergileyen adamlar vardı ya... Son günlerde iş dünyasının halini bu 'duran adam'lara benzetiyorum. Üstelik, çoğu da AK Parti döneminde koşmayı öğrenenler, 17 yılda kazançlarına bol sıfır ekleyenler, geçmişte Başkan'ın uçağı için sıraya girenler!

***
Hep beraber ekonomide türbülanstan çıkmanın yolunu arayan filan yok. Elini taşın altına koyup üretmek, çalışmak, istihdam yaratmak yerine durup, pozisyon belirlemeyi tercih ediyorlar. Bakıyorum, toplantılarda, sohbetlerde, fuarlarda, iş güç yerine herkes siyasi hesap içine girmiş durumda…
Halbuki devlet, adamların cebine para koyuyor. "Git yurtdışında fuara katıl, malını sat" diyor. Onlar kafalarını stant dışına uzatıp müşteri çağırmaya bile uğraşmıyor. Kendi aralarında çaykahve muhabbeti yapıp, ekonomiyi eleştiriyor.
Devlet, adamlara para veriyor. "İstihdam sağlarsan teşvik vereceğim" diyor. Salonlarda binlerce işadamı ayağa kalkıp seferberliğe katıldığını ilan ediyor. "2 değil 10 kişiyi işe alırız" diye bağırıyor. Salondan çıkınca 'tık' yok.
Devlet, adamlara düşük faizli kredi veriyor. "Üretime devam et, istihdam sağla" diyor. O yurtdışında ofis açma, ev alma, parayı kaçırma derdine düşüyor.
***
Geçenlerde çok güvendiğim bir devlet yetkilisi yurtdışında işadamlarının 300 ila 500 milyar doları olduğunu söyledi. Bana rakam o zaman abartılı gelse de şimdi "Az bile söylemiş" diyorum.
Hatta, ister 'duran adamlar' ister 'ikiyüzlü adamlar' deyin ekonomideki asıl tehlikenin bunlar olduğunu düşünüyorum. Çünkü, bu yapı, ekonomide dipten başlayan çıkışı da vatandaşa yansımasını da pasif direnişiyle yavaşlatıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA