Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAVUZ DONAT

Sistem ve askeri darbe

Konu "başkanlık sistemi." Ve soru: Getirisi? Cemil Çiçek'in yanıtı:
- Getirisi istikrar... Eğer son 2 yıldır enflasyon aşağı çekiliyorsa... Faizler düşüyorsa... Özel sektör yatırıma yöneliyorsa... Hepsi de istikrardan dolayı... İstikrar, her şeyin başı.

***
Cemil bey:
- Kuvvetler ayrılığı da en iyi, en dengeli biçimde ancak başkanlık sisteminde oluyor.

***
Adalet Bakanı "kuvvetler ayrılığı" konusunda bir "yakın tarih gezintisi" yapıyor:
- 1961 Anayasası, yasamayı öne çıkaran bir sistem getirdi... Yürütme zayıf bırakıldı... Başbakan Demirel'in "bir genel müdür bile tayin edemiyorum" diye yakındığını, o dönemi yaşayanlar, iyi bilir... O sistem, darbelere yol açtı... 1971 muhtırası ve 1980 darbesi.

***
Cemil Çiçek'in "yakın tarih gezisi" sürüyor:
- 12 Eylül yönetimi, yeni bir Anayasa yaptı... Bu defa yürütme önde, yasama geride... Sonuç ise, sanki hükümetin emrinde bir meclis... Hükümet ne isterse, meclis onu yapar... Bu da yanlış... Denge şart... Birine ağırlık verirsen, sorun çıkar.

***
Cemil Çiçek:
- Turgut Özal ve Süleyman Demirel yukarıda saydığım dönemleri ve tecrübeleri yaşamış isimler... Sonunda ikisinin de geldiği nokta, başkanlık sisteminin gerektiği şeklindeydi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA