Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAVUZ DONAT

Tartışma kültürü (!) ve bir "Amblem" hikâyesi

Demokrasi tek seslilik değil... Elbette değişik sesler olacak...Elbette tartışılacak.
Ama "Fikir tartışması" ayrı... "Havanda su dövmek" ayrı.
Meclis tutanaklarına bakınca... Senelerce... Öylesine "Eften püften şeylerin tartışıldığını" görüyoruz ki... Olacak iş değil.
Şimdiki kuşak bilmez... Seneler önce bir partinin "Amblemi nedeniyle" kapatılmak istendiğini... Bunun uzun uzun tartışıldığını... Tartışmaya "Cumhurbaşkanı'nın bile katıldığını" söylesek... İnanır mısınız?
Adalet Partisi kurulduğunda... Amblemi "Güneş ve kitap" idi... 1961.
Daha sonra... 1965 Temmuz'unda... Amblem değişti... "Kırat" oldu.
Adnan Menderes'in partisinin... Yani... Demokrat Parti'nin halk arasındaki adı "Demirkırat"tı... Adalet Partisi "Kırat" amblemini alınca... Asker sivil bazı çevreler sinirlendi, telaşlandı.
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tepki gösterdi:"Adalet Partisi'nin bunu almaktaki maksadı nedir?... Ne kazanacaktır?... Bu atın pek de uğurlu bir hayvan olduğunu sanmıyorum... Başka türlü ikaza da lüzum görmüyorum."
CHP Genel Sekreteri Dr. Kemal Satır partisi adına açıklama yaptı: "Eski devrin mirasını pay etmek için Demirkırat'ı amblem yapan Adalet Partisi kendine gelmelidir."
CHP Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Suphi Baykam demeç verdi: "Adalet Partisi'nın Kırat sembolünü alması, Demokrat Parti ile olan ilgisini tescil ettirmiştir... Bunu yapmış olanlar herhalde sorumluluğunu da beraber düşünmüşlerdir."
CHP Kars Senatörü ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Hazer'in açıklaması: "Kırat amblemi verilmesi karşısında, 27 Mayıs ihtilalini yapan zinde kuvvetlerin hayatta ve nöbette olduğunu unutmamak gerekir."
CHP Genel Başkanı İsmet İnönü tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Birinci Demirkırat... İkinci Demirkırat."
27 Mayıs ihtilalini yapanlardan... Milli Birlik Komitesi Üyesi... Tabii senatör Osman Köksal... Başbakan'ın cevaplaması isteğiyle,Senato Başkanlığı'na soru önergesi verdi: "Kırat ambleminin altında yatan mana nedir?"
Tartışma uzun.
Öylesine ki... Adalet Partisi'nin sırf bu "Kırat amblemi" yüzünden... Kapatılması bile istendi.
Konu "Üsluptan... Tartışma kültüründen" açılınca...
Zaman tüneline daldık... Ve "Amblem hikayesini" bugüne taşıdık.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA