Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BURHANETTİN DURAN

'Aydınlarda bilinç sapması var'

Başbakan Davutoğlu: Aydınlarımızın bilinç sapması yaşadığına, ön yargı ile hareket ettiklerine inanıyorum. Aydın insafına ve ölçüsüne uymalarını beklerim

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Van mitingine giderken uçakta, SABAH yazarı Burhanettin Duran'ın da aralarında olduğu yazarların sorularını yanıtladı.

* Anket şirketleri ve siyasi söylemler yeni bir seçim gelebileceğine dönük beklentiye işaret ediyor...
Bizim kanaatimiz bundan sonra AK Parti iktidarı tek başına gelecek.

* Son dönemde çeşitli aydın bildirileri geliyor. Merkel gelmesin diye bir aydın bildirisi vardı. Bir de Zizek ve Talal Asad'ın da içinde olduğu aydınlar bildirisi geldi.
Doğrusu onların Türkiye'ye gelip, Türkiye'de yaşanan süreci bizzat gözleyip Türkiye hakkında yargılamada bulunmaları lazım. Aydın insafına ve aydın ölçüsüne uymalarını beklerim. Etrafı ateş çemberinde olan Türkiye'nin demokrasisini en güçlü şekilde yaşamasını görmek gerekir. Son 2 yılda 4 seçimi güçlü şekilde yapıyor. Batı demokrasileri bu kadar sınavdan geçmiyor. Muhalefet partilerinin seçimde bir rolü olmamasına rağmen Cumhurbaşkanı hakkında ağır ifadelerle eleştirebildiği kaç tane Batı demokrasisi var? Dolayısıyla aydın olmak olayları olduğu gibi önce görmek ve sonra dile getirmektir. Kulaktan dolma bilgilerle spekülasyonlarla konuşmak aydınlığa yakışmaz. Gelsinler hep beraber oturup konuşalım. 3-4 yıl önce de görüşüyorduk. Kanallar var, açık.

* Böyle bir şey için sizin tarafınızdan kontak kurmak söz konusu olur mu?
Niye olmasın tabii . Bunun için özel çaba sarfetmeyiz her zaman konuşabiliriz. Aydın olmak var olan gerçeği olduğu gibi görmektir. Dünyanın en önemli olayının ritmi Türkiye'de atacak, Sureiyeli mülteciler ve etrafında yaşanan Türkiye'ye yansımaları görüşülecek. Bu hassasiyeti ateşi görmeyeceksiniz. Sonra bunu görüp anlayan Türkiye'deki önemimi gören bir yabancı devlet başkanına Türkiye'ye gelme çağrısında bulunacaksınız. Dünyanın Türkiye'yi izole etmesini istiyorlar.

* Cumhurbaşkanı mankurt ifadesini kullandı siz ne dersiniz?
Ben bu aydınlarımızın bir bilinç sapması yaşadığını düşünüyorum. Yani var olan zamanı ve mekanı doğru algılayamamakla, yani ön yargı ile hareket ettiklerini düşünüyorum. Bir aydının kendi ülkesinin itibarının düşmesi üzerine çağrılar yapmasını anlayamıyorum. Aydının en önemli hususiyetini iki şey tanımlar, aydın ahlakı ve vicdanı. Bunu kaybetmemesi lazım.

* Kaybettiklerini mi düşünüyorsunuz?
Suriye'den 2 milyon mülteci geliyor ve bunu konuşmak için Merkel buraya geliyorsa, bu insani konuyu Türkiye'de kimse tartışmasın mı? Türkiye'nin bu konudaki yaptıklarını takdir etmiyorsa, mültecileri ağırlamanın insaniyet olduğunu görmüyor ise ben bunu insaniyet olarak değerlendirmem.

* Merkel'in gelmesi ile ilgili oturtulan koltuk tartışmaları var?
Tarihi mekanlarda misafir ağırlamak Türkiye'nin tarihi geçmişini de anlamaktır. Şekil üzerinden tartışmayı doğru bulmuyorum. Muhteva üzerinden tartışmak önemli. Ne konuşulduğu önemli hangi koltukta oturulduğu değil.

* Ne konuşulduğuna gelirsek?
Merkel ile görüşmemde 'Ortaya çıkan krizleri vizyon yönünde dönüştürme tarihidir.' Kriz üzerinden vizyon üretmeye çalışmalıyız. 3 milyar euro mu tartışmasının içinde kaybolmamak lazım. Türkiye ile AB, Libya, Yemen, Irak, Suriye, Lübnan, Kafkaslar, Ukrayna hattında büyük siyasi kriz ile karşı karşıya. Yarın başka bir krizle karşılaşınca Türkiye sınırı AB sınırı olacak mı? Masanın aynı tarafına geçmelilyiz. Vize serbestisinin 2016'da tamamlanması kararına vardık. Bizim açımızdan 6 fasıl açılması önemlidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA