Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Gece sürüş yasağı...

Bir gözü görmeyenlerin ehliyetli olarak araç kullanabilmeleri için Sağlık Bakanlığı Bilim Komisyonu"gece sürüş yasağı"şartını koymuş ve İçişleri Bakanlığı'na göndermiştir. İçişleri Bakanlığı da "gece sürüş yasağı"nıtaslağı olarak Başbakanlık'aştur.
Nerden çıkmıştır "gece sürüş yasağı" şartı? Bu yasak bilimsel bir gerçek midir, bu yasakütün dünyada mıır?ç yasağından hayvan taşımaya kadar hayatımızın her alanında standartlarını getirmeye çalıştığımız AB ülkelerinde böyle hiçbir yasak yoktur. Avrupa Topluluğu Resmi Gazetesi'nin1991 tarihli sürücü ehliyetleri ile ilgili "Konsey Direktifi" (91/439/EEC)şöyle demektedir: "...bir gözünde tam fonksiyonel kayıp olanlar veyabir gözü görenler (örneğin diplopia olanlar) gözlükle en az 0.6 oranında bir görme derecesine sahip olmalıdırlar." Bu şarttan başka görüş açısının normal olduğugörüş açısıderecedir) doktor raporuyla belgelenmelidir. Bu iki şart dışında herhangi bir yasaklama, kısıtlama ve şart olmaksızın bir gözü görmeyenlergözü görenler gibi B sınıfı sürücü belgesiAB ülkeleri dışındaki ülkelerde"gece sürüş yasağı" var mıbaktığımızdaAvustralya Konsolosluğu'nun bir gözü görmeyenlerin ehliyetiyle ilgili resmibelgesişımıza çıkmakta ve şu ifadeler geçmektedir: Görme keskinliği, sahip olunan en iyi görüş keskinliği anlamına gelir ve standart Snellen kartıyla test edilir. Trafikten sorumlu kurumun istediği, stan- dart 6/12'likörmedir. (Bir göz ya da iki göz için). İlerlemiş yaştaki kişiler içinde kabul edilebilmektedir. Şahsın görüş keskinliğinin, standartların altında olması durumunda bazen özel şartlarda ehliyet verilebilmektedir. Bu şartlar "yalnız gündüz sürme şartı", "belirli hız sınırını aşmama şartı" gibi şartlardır.
Bu belgenin ortaya koyduğu gerçek; görme keskinliğiise herhangi bir şart yok, bu standartların altında 6/18 ise "gece sürüş yasağı" vardır.
Sağlık Bakanlığı Bilim Komisyonu ne AB, ne de Avustralya'daki normal standardı kabul etmiş, milyonlarca kişinin özel, iş, aile ve sosyal hayatınıçok yakından ilgilendiren bir konuda bizleri derinden üzen veğdur edeceği şimdiden belli olan "gece sürüşğı" şartını getirmiştir. Bizler Atatürk'ün "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" sözünün Sağlık Bakanlığı Bilim Komisyonu'nca da kabul edilmesini beklemekteyiz.
İMDAT KARABUDAK (Eğitimci-MONDER Üyesi) KÜÇÜKÇEKMECE/İSTANBUL

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA