Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Milyonların gözü bu dosyalarda

Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem'in önünde önemli dosyalar var. Şimdi gözler taşeron işçiden öğrenciye milyonları ilgilendiren sorunların çözümünde

Türkiye 1 Kasım'da tekrar seçime gidiyor. Bu seçimlere bizi götürecek hükümet de yemin ederek göreve başladı. Yeni kabinede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturacak isim çok önemliydi. Çünkü bu yıl milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiren Toplu Sözleşme görüşmelerinde yüzlerce karar alındı. Buna önceki dönemde çıkarılan torba kanunların uygulanması eklenmeli. Genel Sağlık Sigortası'ndan asgari ücrete kadar beklemede olan birçok konunun çözümü tecrübeli bir isme emanet edildi. Bakanlık görevini üstlenen Ahmet Erdem, bu konularda uzman ve 40 yıllık bir tecrübeye sahip. Konuya hakim durumda. İşte Bakan Erdem'in masasındaki bazı konu başlıkları...
4C VE ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER: Son toplu sözleşmede 4C'li kamu personelinin kadroya geçirilmesi ve kamuda işçi kadrosundaki üniversite mezunu personelin statü değişikliğiyle memur yapılması için çalışma başlatılması kararlaştırıldı. Binlerce kamu personeli kararın gereğinin yapılmasını bekliyor.
TAŞERON İŞÇİLER: Taşeronluk sistemindeki aksaklıkları giderecek düzenlemeler önceki dönemde torba yasalarla çıkartılmıştı. Ancak burada asıl işi yapan taşeronlar için d bir gelişme oldu. Yasa gereğince Bakanlar Kurulu hizmet alımı yapılacak alanları açıklayacak, böylece kalan alanlarda taşeron çalıştırılmayacak. Bu alanlarda çalışanlar içinde kadro imkânı doğacak. Çalışmalar merakla bekleniyor.
İMD'LER: İş ve meslek danışmanları (İMD) gittikleri kurslarda para harcayarak sertifika almaya devam ediyor. Bunun için de bir üniversitemiz hizmet veriyor. Fakat atamaları bir türlü gerçekleşmiyor. İşsiz İMD sayısı 15 bine ulaştı. Atama kararı bekleniyor.
EMEKLİLER: Emekliler yeni bir intibak beklerken bir yandan da promosyon için bankalarla görüşmeler yapılması gerekiyor. Yine primi az olup yaşı 60'ı geçenler için borçlanma imkânı verilmesi konusu da gündemde.
KADRO BEKLENTİSİ: Başta İİBF mezunları olmak üzere milyonlarca genç, kadro açılmasını bekliyor. Özellikle İİBF'liler kendilerine ayrılması gereken Genel İdari Hizmetler kadrolarına, tüm üniversite mezunlarının başvurabilmesinden şikâyetçi. Ayrıca kasımda 3 bin gelir uzman yardımcısı alınması için de talep var. Öğretmenler de yeni kadro beklentisi içinde.
TAZMİNAT FONU: Türkiye'nin kanayan yaralarından kıdem tazminatı sorununa neşter vuracak bu çalışma da devam ediyor. Önceki bakan Faruk Çelik'in fonun kurulmasında emekleri büyük. Sosyal tarafların uzlaşacağı bir fon sistemi kurulması bekleniyor.

TOPLU ÖDEME YOK

Annem 01.01.1966 doğumlu. SGK'sı 2005'te başladı. 2006 ile 2013 arası boşluğu var. Boşluğu doldurması mümkün mü? Bir engelli çocuğu var. Ne zaman emekli olabilir? Ünal TİNGAZ
Boşluğu doldurma imkânı yok ama 2005'ten sonra doğum yaptıysa borçlanabilir. Engelli çocuk içinse ancak 2008 sonrası çalışmalarından prim kazanabilir. Emeklilik şartları ise 58 yaş ve 7 bin gün.

SONRADAN ENGEL GEREK ŞİKâYET EDİN

Doğuştan engelim var. Yüzde 60 raporla malullük aylığı alabilir miyim? Bunun için ne yapmam gerekiyor? (İsmi saklı)
Çalışma gücünün % 60'ını sonradan kaybedenler raporla ve bu raporun SGK Sağlık kurulunca onaylanması ile emekli olabiliyor. Sigortadan önce engeli olanlar, bu haktan yararlanamıyor. Vergi indirimi ile erken emeklilik şansınız var.

Çalıştığım firma maaşım 2 bin 500 lira olmasına rağmen asgari ücretten gösteriliyor. Elimde gerçek maaşla ilgili belgelerim var. Ne yapabilirim?
Bu konuda öncelikle Çalışma Bakanlığı'na şikâyette bulunabilirsiniz. Eğer işten ayrılma durumunuz olursa ve tazminatınızı asgari ücretten vermek isterlerse elinizdeki belgelerle dava açabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Eşim 1967 doğumlu ve 1989'da sigorta girişi var. Primini tamamladı. Askerliği ödesek yaşı öne çeker mi? Arzu KUTLU
Eşiniz için 25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartları var. Yapacağınız 9 aylık askerlik borçlanması yaş şartını 50'ye çeker. 25 Ağustos 2017'de emekli olur.

22.01.1968'de doğdum. 26.07.1993 sigorta girişim. Günümü doldurdum. Prim öderken iki çocuğum oldu. Ne zaman emekli olabilirim? Tülin ÇETİNBAŞ
20 yıl 50 yaş ve 5675 prim günü şartlarınız var. Priminiz dolduysa doğum borçlanması yapmaya gerek yok. 22.01.2018'de emekli olursunuz.

Babam 19.08.1967 doğumlu ve 1985'te sigortası başlamış. 6 bin 300 gün primi var. Ne zaman emekli olabilir? Koray.
Babanız için emeklilik şartları 25 yıl 49 yaş ve 5 bin 300 prim günü. Prim günü ve yılı dolmuş. 49 yaşının tamamlanacağı 19.08.2016'da emekli olur.

24.02.1979 doğumluyum. 07.07.1997 SGK girişim var. 5 bin 200 prim günüm bulunuyor. Ne zaman emekli olabilirim? Tazminat alabilir miyim? Bilal USUL
SGK'dan 15 yıl 3 bin 600 gün yazısı alıp tazminatınızı talep edebilirsiniz. Emekli olmak için 57 yaş ve 5 bin 900 prim günü gerekiyor.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Sorularınızı bizesorun@sabah.com.tr ve faruk.erdem@sabah.com.tr adresine gönderebilirsiniz. Ayrıca bize Twitter'dan @farukerdem adresinden ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA