Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

'Çalışan' memur geliyor

50 yıllık 657 sayılı yasa değişiyor. Memurluk, performansı iyi olanlar için daha cazip olacak. Statü ayrımı bitecek, 'kamu çalışanı' gelecek. 'Devlete kapağı atma' dönemi ve bankamatik memurluğu sona erecek

50 yıl önce bir kanun çıkarılıyor. Memurların tüm çalışma sistemini ve özlük haklarını belirliyor. 50 yıl boyunca dünya değişiyor ama kanun yerinde. Yamalar yapılıyor ama bir türlü dikiş tutmuyor. Kanun ekonomik ve sosyal gelişmelere de engel oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu durumu şu sözlerle anlatıyor: "657'nin içi çürümüş. Dünyanın hiçbir ülkesinde artık memur işçi ayrımı yok, 'çalışan' var. Bu yapıyı kurduğumuz zaman ülkenin ekonomisine ciddi katkılar getirecek. Hiç gelmeden maaş alanlar var. 657'nin değişmesi lazım..." 2016 çalışma hayatıyla ilgili çok önemli değişiklikleri yaşayacağımız bir dönem olacak. 3 aylık eylem planında esnek çalışma, doğum izni gibi konularda yenilikler göreceğiz. Fakat asıl büyük reform 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda olacak. Kamu personel rejimi değişecek. Kapsamlı bir çalışma devam ediyor. Gençlerin maaşı, işi, tatili, emekliliği garanti görüp 'devlete kapağı atalım' beklentileri değişecek. Rekabetçi, performansın öne çıktığı bir sistem gelecek, bankamatik memurluğu bitecek. Devlet memuru yerine 'kamu çalışanı' kavramı geliyor. Kamudaki statüler de azaltılacak. Buna göre 4. maddedeki A, B, C, D gibi statüler kalkacak. Aynı statüde görev yapanların, emekli aylıkları kademeli olarak eşitlenecek ve yükseltilecek.

PERFORMANS KRİTERİ

Performansı yüksek memur emsallerine göre daha fazla maaş alabilecek. Ödemeler yıllık yapılacak. Oran ve miktarlar Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Hamileler, engelliler ve esnek çalışabilecek. Memurların iş güvencelerine dokunulmayacak. Ancak terör örgütüne mensup, yardım ve yataklık yapan memurların işten atılmasına yönelik olarak disiplin cezaları yeniden tanımlanacak. Maaş hesaplama sistemi sadeleştirilecek. Görev ücreti ve temel ücret belirlenerek maaşı oluşturan kalemler yeniden belirlenecek.

İZİNLER ARTIYOR

Artık hafta sonları yıllık izin süresinden sayılmayacak. İzin hesabında iş günü esası getirilecek. Yıllık izin süresi, SGK'ya prim ödemek suretiyle geçen hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (on yıl dahil) 20 iş günü, 10 yıldan fazla olanlar için 30 iş günü olacak.

EMNİYET'E AYRI SİSTEM

3 aylık dönemde polislerin ek göstergeleri 3 bine çıkacak. Emniyet Müdürlüğü personelinin atanmaları ve ilerlemeleri ayrı bir kanunda düzenlenecek. Böylece hem terfi hem görev değişikliklerinde yeni bir sistem gelecek.

MAAŞA BAĞLI

17.10.1971 doğumluyum. 01.06.1989'da sigortalı oldum. 7757 günüm var. Çalışmaya devam ediyorum. Emekli maaşım düşer mi? Ahmet UZ
Günü dolup yaşı bekleyenler çalışıyorlarsa aldıkları brüt ücret önemli. Brüt ücretleri asgari ücretten ise emekli maaşları düşecektir. 3 bin lira ve üzeri ise artacaktır.

EN AZ 1000 LİRA

1992 doğumluyum. Ekimde turizm şirketinde sekreter-ön muhasebeci olarak işe girdim. Sigortam yapıldı, maaşım şu an 900 lira ocakta artar mı? (İsmi saklı)
Şu anda asgari ücret bin lira ve daha düşük maaş vermeleri mümkün değil. 900 lira veremezler. Ocakta artarsa maaşınız en az bin 300 lira olmalı. Yapmazlarsa ALO 170'e bildirin.

KANUN ÇIKMADI


1992'de staj yaptım. Yeni bir kanun çıkmış ve stajlar artık kabul ediliyormuş. Emekli olabilir miyim? Sezgin ÇATAL
Stajın emeklilik hesabında sayılacağı yönünde bir düzenleme yok. Stajyerler için yatırılan primler emeklilik primlerini kapsamıyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.11.1972 doğumluyum. 26.10.1989'da staj sigortam yapıldı ve ilk kadrolu çalışmam 1992'de. 7115 iş günüm var. İlhan GÜLTEKİN
Staj emeklilikten sayılmıyor. 1992'deki başlangıcınız 23 Kasım ve öncesi ise 53 yaş 5600 gün, sonrası ise 54 yaş ve 5675 gün ile emekli olursunuz.

1974 doğumluyum. Mayıs 1994'te işe girdim. 7000 gün prim ödedim. Halen çalışıyorum. Hakan ŞENTUR
23 Mayıs ve öncesi ise 54, sonrasında ise 55 yaşında emekli olursunuz. Gününüz tamamlanmış.

1992 sigorta başlangıcım var. 25.03.72 doğumluyum. Ne kadar borçlanmalıyım? Berna ÜNÜZ
İşe girişiniz 23 Mayıs ve öncesi ise 48 yaşında ve 5525 günle, sonrasında ise 49 yaşında 5600 günle emekli olursunuz. Priminiz eksik ise ve sigortadan sonra doğumlarınız varsa borçlanabilirsiniz.

10.09.1992'de Bağ- Kur'lu oldum, devam ediyor. Doğum tarihim 01.11.1970. Ali ŞAHİN
9000 gün ve 53 yaş şartınız var. 01.11. 2023'te emekli olabilirsiniz.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Sorularınızı bizesorun@ sabah.com.tr ve faruk.erdem@ sabah.com.tr adresine gönderebilirsiniz. Ayrıca bize Twitter'dan @farukerdem adresinden ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA