Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Emekli adayına da 100 lira zam

Emeklilerin bu ay alacağı 100 liralık seyyanen zam ve enflasyon artışı 2016'da emekli olacak tüm çalışanları da kapsıyor. Dolayısıyla bu yıl içinde emekli olan herkesin maaşı artmış olacak

Yaklaşık 11 milyon emekli bu ay maaşlarını zamlı olarak alacak. Bu zamlar hem oransal olarak hem de seyyanen ödenecek. İki gündür sürdürdüğümüz yazılarımızda bu zamların tüm detaylarını vermeye çalışıyoruz. Özellikle seyyanen yapılacak 100 lira zam bu yıl diğer senelerden farklı olarak emeklilere ödenecek. Yaklaşık 9 milyon emeklimiz ve dul yetim maaşı alanlar bu zamdan yararlanacak. Zam yasası çıkartılırken önemli bir detay da tasarıya eklendi. Zamlardan mevcut emeklilerin yanında önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece 2016 içinde aynı şartlarda emekli olacak SSK ve Bağ-Kur'luların (tarımdan emekli olanlar ve maluller de dahil) maaşları hesaplanırken ekstra 100 liralık seyyanen zam ve enflasyon artışı da eklenmiş olacak. Böylece zamdan sadece emekliler değil emekli adayları da yararlanacak. Bu durumda 31.12.2016'ya kadar emekli olan her SSK ve Bağ-Kur'luya bu zamlar yansıtılacak. Böylece mevcut emekliler gibi onlar da çifte zamma kavuşmuş olacak. Bu zamlarla ilgili yasada 2016 yılında bağlanacak malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının 2016 yılı ocak ayı itibarıyla hesaplanan aylık tutarlarına zam yapılacağı belirtiliyor.

EMEKLİYE EKSTRA % 10 ZAM GELDİ

HERKESİN GELİRİ ARTIYOR

Bu ay sadece emeklilerin ve memurların değil toplumun her kesiminin de gelirleri artıyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen tasarıyla polisten, öğrenciye askerden muhtara kadar herkesin maaşı artacak Hükümet, zam müjdelerini birbiri ardına hayata geçiriyor. Asgari ücretin net bin 300 liraya çıkmasından sonra, sadece işçilerin değil birçok meslek grubunun maaşlarına ve ödeneklerine zam geldi. Söz konusu yasa tasarıları da Meclis'te birer birer çıkmaya başladı. Üniversite öğrencilerinin bursları 400 liraya yükseltilirken muhtarlara da 350 liralık artış geldi. Polislerin ise emniyet hizmeti tazminatı yüzde 25 artırılırken maaşlara 480 lirayı bulan zamlar yansıyacak. Bunun yanında er ve erbaşların harçlıkları artarken polis ve astsubayların göstergelerinin yükseltilmesi de maaş ve emekli ikramiyelerine olumlu yansıyacak.

10 SORUDA EMEKLİ ZAMLARI…
Emeklilerin yeni zamlarıyla ilgili yazılarımız büyük ilgi gördü. Akıllara takılan soruları bize iletiyorlar. Merak edilenlerin bazılarını cevaplıyoruz.

1) Herkes 100 lira zam alacak mı?
Eski adıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin tümü 100 liralık seyyanen zamdan faydalanacak. Bu zam diğer artışlara ilaveten olacak. SSK tarım emeklileri ve Bağ-Kur tarım emeklileri de zamdan faydalanacak. Zamlar 100 lira olarak maaşlara eklenecek.

2) Memur emeklilerine seyyanen zam var mı?

Seyyanen yapılan 100 liralık artıştan memur emeklileri yararlanamayacak. Onlara buna benzer bir artış eylül ayında yapılmıştı. Memur emeklileri toplu sözleşmeden doğan yüzde 6'lık zamlarını ve yüzde 0.90'lık enflasyon farkını bu ay maaşlarında görecek. Temmuz zamları ise yüzde 5 artı enflasyon farkı olacak.

3) 1.200 liralık zam bir kerede mi verilecek?
Emeklilerin alacağı 100 liralık zam yılda 1.200 liraya denk geliyor. Dolayısıyla bir kerede verilmeyecek.

4) Her ay 100 lira mı verilecek?
Hayır, maaşlara bir kere 100 lira zam yapılacak ve yeni maaş bu olacak.

5) Temmuz zammı hangi ücretten hesaplanacak?
SSK ve Bağ-Kur emeklileri için temmuzda ocaktan itibaren oluşan enflasyon kadar zam yapılacak. Bu zam 100 liralık seyyanen artış eklendikten sonra size bu ay ödenen maaş üzerine yapılacak.

6) Vefat eden emeklilerin yakınları da zam alacak mı?
Emeklilerimizin yakınlarından dul ve yetim maaşı alanlara da 100 liralık seyyanen zam verilecek. Bu vatandaşlar maaş hisselerine göre zam alacak. Örneğin tek eş alıyorsa yüzde 75 verilecek. Bir eş ve iki çocuk alıyorsa yüzde 50 ile çocuklara da yüzde 25'er oranında ödenecek.

7) İş görmezlik ödeneği alanlar ve malulen emekli olanlar da yararlanacak mı?
İş görmezlik ödeneği alanlar da seyyanen zamdan yararlanacak. Malulen emekli olanlara da 100 liralık zam yatırılacak.

8) Hem ben hem eşim emekliyiz. İkimiz tek zam mı alacağız?
Hayır hem siz hem de eşiniz ayrı ayrı zam alacaksınız.

9) Banka sandığı emeklileri zamdan faydalanacak mı?

Evet banka ve sigorta sandıklarından emekli olanlar da seyyanen zamlarını bu ay alacaklar.

10) Hesaplama yapılırken önce seyyanen zam mı eklenecek?
Hesap yapılırken önce maaşınıza yüzde 3.86 enflasyon farkı eklenecek. Çıkan rakamın üzerine de 100 liralık seyyanen zam alacaksınız. Buna yüzde 4'lük vergi iadesi (ek ödeme) de eklenecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA