Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Toplu ödeme yap emekli ol

Borcu yüzünden emekli olamayan Bağ-Kur ve SSK’lılara müjde. Ekim sonuna kadar müracaat edin. Peşin ödeme ve borçlanma için kredi imkânı işinizi kolaylaştıracak

Milyonlarca vatandaş borcunu yapılandırmak için vergi daireleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurmaya başladı. Yüz binlerce Bağ-Kur ve SSK'lıya hemen emekli olma yolu açıldı. Borcun faizi silinecek ve isteyenler ana paraya 36 aya kadar taksit yaptırabilecek. Üstelik krediyle borcu faizsiz kapatma avantajı da var. Erken ekmekliliğe giden yol şöyle ilerliyor:
Bu fırsattan yararlanma şartları neler?
Öncelikle yaş, yıl ve prim günü şartlarının tamamlanmış olması gerekiyor. Buna rağmen 30 Haziran 2016 itibarıyla borcu olduğu için emekli olamayanlara bu fırsat sunulacak. Şartları tamamlamak için doğum ya da askerlik borçlanması ve ihyadan (prim canlandırma) da yararlanmak mümkün.
Borç nasıl ödenecek?
Bunun iki yolu var. Öncelikle 31 Ekim'e kadar SGK'ya giderek borcunuzu yapılandırabilir ve taksitlendirebilirsiniz. Taksitler bitince emekli olursunuz. Peşin ödeme seçeneğiyle emekli olursunuz. Doğum ve askerlik borçlanması ise hemen yapılıyor.
Toplu ödeme için para desteği var mı?
Evet var. SGK Ziraat Bankası ile protokol imzaladı. Bu şekilde kredi alarak borcunuzu kapatıp emeklilik yolunu açabilirsiniz.
Önce bankaya mı gidilecek?
Hayır, önce SGK'ya giderek "Prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilir" yazısı almak gerekiyor. Bu yazıyla bankaya gidilecek.
Banka krediyi reddedebilir mi?
Hayır. Banka bu yazıyı getiren herkesin kredi siciline bakmadan ve teminat veya kefil istemeden krediyi verecek. Maaş burada teminat olacak.

ASKERLİK VE DOĞUMA KREDİ
Erken emeklilik için kadınlar sigorta sonrası 3 çocuk için 2.160 gün kazanabiliyor. Erkekler ise sigorta öncesi askerlikleri borçlanarak 1 yıl erken emekli oluyor. Bunun için para yatırmak gerekiyor. Doğum ve askerlik borçlanması ile emekli olabilecekler de kredi imkânından faydalanabilir. Böylece toplu para yatırıp emekli olduktan sonra maaşlarından taksit taksit ödeyebilecekler.

HANGİ BAĞ-KUR'LU KREDİ ALABİLECEK?
Tarım (çiftçi) Bağ-Kur'lu olanlar
Esnaf Bağ-Kur'lusu
Şirket ortakları
Muhtarlar Hangi SSK'lı kredi alabilecek?
Sigorta sonrası doğum yapmış kadınlar
Sigorta öncesi askerlik yapmış erkekler

4500 GÜN GEREKİR
Annem 1964 doğumlu. Sigorta başlangıcı 25.09.2008. Bir yıl sigortalı çalıştı. Emekli olma, eksikleri kapatma, kendi ödeme şansı var mı? Gaye BEKEL
Boşlukları toplu olarak ödeme uygulaması yok. Anneniz çalışamaz ise isteğe bağlı sigorta yaptırabilirsiniz. En az 4.500 gün ödeme yapmanız gerekir.

İZİNLER MESAİYE DAHİL
İdari birimimiz 08.00-17.30 çalışıp 45 saati dolduruyor ve cumartesi-pazar tatil yapıyor. İşçilerimiz perşembe, cuma veya pazartesi, salı izin alıyor. 45 saat dolmuyor. Ne yapabiliriz? Haşim DEMİR
İşçileriniz eğer bu iki günlük izinleri yıllık izinlerine mahsuben alıyorsa, ücretli izin demektir ve 45 saatlik mesaiye dahildir. Yani dolduruyorlar. Yapılacak bir şey yok.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
08.28.1951 doğumluyum. Sigorta girişim ise 1969'da yapıldı. Girişim yapıldıktan sonra 3 çocuğum oldu. Ödenen prim günüm 608. Emekli olabilir miyim? Dilek YALÇIN
Doğum borçlanması ile 2.160 gün kazanabilirsiniz. Bu şekilde toplam priminiz 2.768 gün olur. 832 gün daha sigortalı olur ya da isteğe bağlı öderseniz 3.600 gün ile yaş şartı olmadan (50 yaş dolmuş) emekli olursunuz.
01.06.1994'te sigortalı oldum. Askerliğimi 1991'de yaptım. Borçlanma yaşımı geri çeker mi? Adem SARIÇEYDEM
25 yıl 55 yaş ve 5.750 gün şartlarınız var. Askerlik için 1 aylık borçlanma yaparak yaş şartını 54'e primi de 5.675'e çekebilirsiniz.
1967 doğumluyum. 01.03.1990. Tarihinde ilk işe girişim. 7.010 günüm var. 1987 yılında askerlik yaptım. Faruk DEMİR
25 yıl 52 yaş ve 5525 prim günü şartlarınız var. 4 aylık askerlik borçlanması ile yaş şartını 51 yapabilirsiniz. 2018'de doğum tarihinizde emekli olursunuz.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ
Sorularınızı bizesorun@ sabah.com.tr ve faruk. erdem@sabah.com.tr adresine gönderebilirsiniz.
Ayrıca bize Twitter'dan @ farukerdem adresinden ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA