Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

İlk Meclis Binası

Büyük Millet Meclisi binası, İkinci Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti Kulübü olarak kullanılan bir bina idi. Binanın henüz kiremitleri yoktu. Ulucanlar'daki bir mektep için alınmış kiremitler meclis binasına getirilmiş fakat yetmeyince halk kendi evlerinden kiremit sökerek meclise getirilerek bina tamamlanmıştı.
Meclis'in bütün çalışan kadrosu 30 kişi idi. Bir kahveden alınan petrol lambası tavanın ortasına asılmıştı. Daha sonra lokomotifle aydınlatılan Millet bahçesinden elektrik hattı çekilmişti. Meclis mobilyaları Ankara valiliği dairelerinden toplanmıştı. Milletvekilleri için Ankara Öğretmen Okulu ve Ankara Sultanîsi'nden öğrenci sıraları getirilmiş idi.
Meclis kürsüsü, Ankaralı marangozlar tarafından ücret alınmadan yapılmıştı. Bursa'nın işgalinden sonra bu kürsüye siyah bir örtü serildi ve zafere kadar kaldırılmadı. Kürsünün üzerine "Hakimiyet bila kayd u şart milletindir" levhası asıldı. Kürsünün arka duvarına "Müşaverehüm fi'l-emir" ibaresi ve onun da altına bir halı asıldı. Ayrıca Meclis duvarına da "Müslümanlar işleri istişareye ehil olanların istişareleri iledir" manasına gelen ayet yazılı idi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA