Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Kanuni’nin sanatkârının muhteşem eserleri

Mimar Sinan herkes tarafından bilinir ama aynı dönemde yaşayan diğer büyük sanatkârlar fazla bilinmez. Kanunî döneminin sadrazamı Sokollu Mehmed Paşa, denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa, şairi Baki, mimarı Mimar Sinan, hattatı Ahmed Şemseddin Karahisari, müzehhibi, yani tezhip sanatçısı ise Kara Memi'dir. Elinden çıkmış tezhipli elyazması kitap, ferman ve vakfiyelerdeki çiçek motifleriyle yeni bir üslup ve anlayış getirmiştir.
Kanuni döneminde nakkaşbaşılık yapan Kara Memi, başta Kanuni'nin şiirlerinin toplandığı divanı ve tuğrası olmak üzere birçok eserin tezhibini yapmıştır. Kara Memi'nin muhteşem bir tezhiple bezediği Muhibbi Divanı, bir değerlendirmeyle birlikte Nurhan Atasoy tarafından yayınlandı. "Muhibbi Divanı (Tıpkıbasım- Değerlendirme), Kara Memi" ismiyle Masa yayınları arasında çıkan ve Milenyum yayınlarının dağıttığı eser muhteşem bir matbaacılık ürünü.
Türkiye'de son yıllarda oldukça kaliteli tıpkıbasımlar yapılmaya başlandı. Muhibbi Divanı da onlardan birisi oldu.
Eserdeki su lekelerine kadar her şey olduğu gibi birebir basılmış.
Eserin orijinal kâğıdına uygun bir kâğıt imal ettirilmiş. Sonunda da orijinalini aratmayacak bir baskı yapılmış.
Nurhan Atasoy hocamızı tebrik ederken, yeni eserleri için sağlıklı ve uzun ömürler diliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA