Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Başbakanlık Devlet Arşivleri

Başbakanlık Devlet Arşivleri'ne bağlı Osmanlı Arşivi bir deryadır. Hangi konuda bir belge ararsanız bulursunuz. Uzun yıllar ihmal edilen Osmanlı Arşivi, rahmetli Turgut Özal'ın gayretleriyle bir atılıma girmişti. Bu sayede yaklaşık 90 milyon civarında belgeyi barındıran Osmanlı Arşivi'ndeki vesikaların yarıya yakını tasnif edildi. Ancak kalan belgelerin tasnifinin bitmesi için yaklaşık 50 yıl gerekiyor. Son yıllarda tekrar bir toparlanma içeresine giren Osmanlı Arşivi tasnif çalışmalarını hızlandırdı. Genel Müdür Uğur Ünal ve arşiv yöneticileri yeni bir tasnif sistemine başlayarak daha çok belgeyi araştırmacıların hizmetine açmak ve tasnifi planlanan zamandan çok önce bitirmek için gayrete geçtiler. Muvaffak olurlarsa tasnif planlanan zamandan çok önce bitecek. Devlet Arşivleri Tika ile işbirliği yaparak Türkiye dışında kalmış Osmanlı belgelerini ülkemize kazandırmak için de çalışıyor. Makedonya'dan 100 binin üzerinde belge görüntüsü Türkiye'ye kazandırıldı. Arnavutluk'taki 300 binin üzerindeki vesikayla ilgili çalışmada bu sene başlıyor.
Arşivin en önemli eksiği ise iyi bir arşiv kanunun olmaması. Arşivin ve personelinin statüsünü düzenleyecek bir arşiv kanunun çıkması bu konuda çok faydalı işlere imza atılmasını sağlayacaktır.


Yunan askerinin iadesiyle ilgili belge

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA