Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Yıkılış ve kuruluşun belgeleri

Murat Bardakçı'nın "Yıkılış ve Kuruluş, Osmanlı İmparatorluğu'nun Çöküş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluş Belgeleri" isimli İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan son kitabı hüzün ve gururun çok önemli belgelerini bir araya getiriyor.
Kitapta birbirinden önemli onlarca belge yer alıyor. Birinci Dünya Savaşı'na giden yolda Almanlar'la imzalanan anlaşma ve savaşa girişimizle ilgili diğer belgeler, Avusturya ve Macaristan ile imzalanan gizli antlaşma, Kapitülasyonların kaldırılma kararı, Enver Paşa'nın Amiral Souchon'a verdiği Rus limanlarını bombardıman emri, Osmanlı Hükümeti'nin İngiltere, Fransa ve Rusya'ya savaş ilânı, Cihad-ı mukaddes fetvaları, Mekke Emiri Şerif Hüseyin'in isyan bildirileri, Mondros Mütarekesi, İzmir'in Yunan askerleri tarafından işgal edileceğini haber veren İngiliz notaları, İstanbul'u işgal notası, Süleyman Nazif'in "Kara Bir Gün" başlıklı makalesi, Sevr Antlaşmaları, Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'daki 9. Ordu Müfettişliği'ne tayin belgesi, Samsun yolculuğu ile ilgili vesikalar, Mustafa Kemal Paşa'nın askerlikten istifasıyla ilgili belgeler, Misak-ı Millî, Mustafa Kemal Paşa'nın, Büyük Millet Meclisi'nin açılış törenleri hakkında askerî ve mülkî erkâna verdiği emirler, "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emri, Mudanya Mütarekesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin saltanatı kaldıran kararı, Lozan Antlaşması, Ankara'nın başkent olması kararı, Cumhuriyet'in ilân belgesi, Hilâfeti kaldıran ve Osmanlı Hanedanı'nı sürgüne gönderen kanun ve Nutuk'un orijinal elyazması gibi yakın tarihimizle ilgili birbirinden önemli 65 belge eserde yayınlanmış.
Bardakçı'nın bu kitabı yakın tarihimizin birbirinden önemli noktalarını merak eden herkesin başucunda bulundurması gereken bir eser.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA