Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Kanun-ı Esâsî

MIDHAT ve Hüseyin Avni paşaların 1876'da hazırladıkları askeri bir darbeyle Sultan Abdulaziz tahttan indirilip, yerine beşinci Murad çıkarıldı.
Ancak Beşinci Murad rahatsızlanınca yerine veliaht Şehzade Abdülhamid geçirildi.
Midhat Paşa, anayasal bir düzene geçildiği takdirde Avrupalı devletlerin müdahalelerinden kurtulacağımıza inanıyordu. Bir anayasa taslağı da hazırlamıştı. Ancak İkinci Abdülhamid, Midhat Paşa'nın hazırladığı Kanun-ı Cedit isimli taslak yerine Fransız Anayasası'nı çevirtip, Osmanlı sistemine uygun bazı değişiklikler yaptırtarak Kanun-ı Esâsî isimli yeni bir anayasa taslağı oluşturttu.
Anayasayı hazırlamakla görevli Said Paşa'nın başkanlığındaki 28 kişilik "Cemiyet-i Mahsusa"nın hazırladığı metin Midhat Paşa'nın başkanlığındaki Meclis-i Vükelâ'da kesin şeklini aldıktan sonra İkinci Abdülhamid'in hatt-ı hümâyunu ile kabul edildi.
Kanun-ı Esâsî son şeklini alıp padişah tarafından onaylandıktan sonra, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki gayrimüslimlerin durumunu görüşmek üzere Avrupa'nın büyük devletlerinin katılımıyla İstanbul'da toplanmış olan Tersane Konferansı'nın ilk oturumunda 101 pare top atışıyla batılı delegelere ilan edildi.
23 Aralık 1876'da Kanun-ı Esâsî'nin, yani anayasanın yürürlüğe girmesiyle Birinci Meşrutiyet devri başlamıştı.
Fakat Batılı müdahaleleri önlemek amacıyla yapılan bu teşebbüs karşı tarafta Osmanlı lehine bir havanın doğmasını sağlamamıştı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA